Nieuws

Ruim 130 duizend ondernemers kiezen nieuwe KOR

Ruim 130 duizend ondernemers hebben zich voor de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) aangemeld.

Ondernemers, organisaties en verenigingen met een jaaromzet tot 20 duizend euro die voor de KOR kiezen berekenen geen btw aan klanten, trekken geen btw af op investeringen en zijn niet meer verplicht om facturen voor de btw te versturen. Ook doen zij geen btw-aangifte. Dat vermindert administratieve verplichtingen.

Vanaf 1 januari 2020 is de nieuwe regeling van kracht. Van de 130 duizend aangemelde ondernemers zijn 108 duizend direct vanaf 1 januari vrijgesteld van de btw en de btw-aangifte. Zij hebben zich hier vorig jaar tijdig voor aangemeld. De overige 22 duizend ondernemers maken gebruik van de KOR vanaf 1 april - de eerstvolgende btw-aangifteperiode. Ondernemers die nog geen keuze maakten, kunnen zich nog steeds aanmelden.

Marcel Pieters, plaatsvervangend directeur MKB van de Belastingdienst: "Op 1 januari is de nieuwe KOR ingegaan. De oude KOR en korting op de btw is daarmee vervallen. Anders dan bij de oude KOR moeten ondernemers bij de nieuwe KOR vooraf kiezen of ze gebruik willen maken van de regeling. Zodra ze zich met het aanmeldformulier hebben aangemeld en voldoen aan de voorwaarden, gaat de nieuwe KOR in vanaf het volgende btw-aangiftetijdvak. De aanmelding geldt voor tenminste drie jaar, tenzij de omzet boven de 20 duizend euro per jaar komt.”

Tijdig aanmelden

Het is belangrijk dat ondernemers letten op de aanmeldtermijn voor de KOR en zich vier weken voor het eerstvolgende btw-aangiftetijdvak aanmelden. Ondernemers die per 1 april gebruik willen maken van de KOR dienen zich dus 29 februari aangemeld te hebben bij de Belastingdienst.

Pieters: "Of de KOR interessant is, is voor iedere ondernemer anders. Als een ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw moet betalen, is deelname wellicht interessant. Gaat een ondernemer de komende tijd veel investeringen doen, dan kan dat juist reden zijn om je nu niet aan te melden voor de regeling."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.