Nieuws

Voor het eerst in zes jaar weer meer faillissementen

Voor het eerst in zes jaar tijd is het aantal faillissementen vorig jaar weer toegenomen. In totaal gingen 3906 bedrijven op de fles, een stijging met 3,4 procent ten opzichte van 2018.

De laatste keer dat het aantal faillissementen steeg was in 2013, aan het einde van de crisis. Daarna was sprake van een gestage afname, waarbij in 2018 sprake was van een laagterecord. Dat bericht bedrijfsinformatiespecialist Graydon, die ook voor 2020 een stijging verwacht van het aantal bedrijven dat over de kop gaat. Ondanks de stijging ligt het aantal faillissementen volgens Graydon nog altijd laag. De stijging duidt er wel op dat het ondernemersklimaat “uitdagender” wordt.

Net als voorgaande jaren is de groot- en detailhandel de sector met de meeste faillissementen. In 2019 gingen in deze branche 855 bedrijven failliet, vrijwel evenveel als een jaar eerder. In de top drie staan verder de bouwnijverheid (546) en de zakelijke dienstverlening (441). In beide sectoren is sprake van een lichte toename ten opzichte van 2018.

Verhoudingsgewijs werden in de water- en afvalverwerking de meeste faillissementen uitgesproken. Verder was in de gezondheidszorg sprake van de grootste stijging. Hier steeg het aantal faillissementen met meer dan een vijfde. In het onderwijs daalde het aantal faillissementen juist met bijna een vijfde.

Bron: ANP/Graydon

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.