Europese Commissie wil af van douane-aangifte in veelvoud
Europeanen die handelen met landen buiten de EU, moeten het afkunnen met één enkele aangifte van hun goederen bij de douane, vindt de Europese Commissie.
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil dat autoriteiten gegevens beter met elkaar gaan delen om handelaars en vervoerders de huidige papierwinkel verder te besparen. Wie nu wil handelen met een land buiten de EU, moet vaak gegevens indienen bij verschillende loketten. Bijvoorbeeld één dat erop toeziet dat de goederen veilig zijn en de gezondheid niet schaden, een ander dat het milieu niet in het gedrang komt, en weer een ander dat de vrije markt niet wordt gehinderd. Iedere instantie heeft ook nog eens haar eigen regels en procedures.
Elk EU-land zou één aangifteloket moeten opzetten, stelt de commissie nu voor. Zij helpt die digitaal met elkaar te verbinden, zodat iedere verantwoordelijke toezichthouder in de EU de ingediende gegevens kan inzien. Het is de bedoeling dat zij daardoor in de toekomst hun eigen aangifteformulieren afdanken.
Dat scheelt niet alleen handelaren dubbel werk, en dus tijd en geld, denkt de commissie. Als toezichthouders samenwerken, krijgen zij ook scherper zicht op eventuele gevaren. Als ze langs elkaar heen blijven werken, liggen fouten en fraude op de loer.
De plannen zijn wel een zaak van lange adem, erkent de commissie. De lidstaten moeten zelf de nieuwe loketten opzetten en hun verantwoordelijke instanties klaarmaken voor en aansluiten op het vereenvoudigde, gedigitaliseerde stelsel. Dat zou "in de komende tien jaar" van de grond moeten komen, hoopt de commissie.
De EU is het grootste handelsblok ter wereld. Iedere minuut worden er zeshonderd douane-aanvragen verwerkt.
Bron: ANP
Gerelateerd

Brussel klaar om 800 miljard euro te gaan lenen voor herstelfonds
Europese banken gaan de komende vijf jaar EU-obligaties en ander Europees schuldpapier uitgeven om het economisch herstel van de coronacrisis te kunnen financieren.

Europese Commissie start onderzoek naar stroombeurs
De Europese Commissie is een formeel onderzoek begonnen naar de stroombeurs EPEX SPOT.

Brussel wil pas in 2023 terug naar EU-begrotingsregels
De Europese Commissie wil pas in 2023 terug naar de begrotingsregels waaraan de EU-lidstaten zich in normale tijden moeten houden. Voorwaarde is dat de economische...

EU-parlement akkoord met corona-herstelfonds van 672,5 miljard
Het Europees Parlement stemt in met een tijdelijk herstelfonds van 672,5 miljard euro om de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie in de EU te boven...

ECB-baas voorziet economisch herstel vanaf de zomer
Het economisch herstel van de coronacrisis zal vanaf de zomer vaart krijgen. Die voorspelling deed topvrouw Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB)...