Nieuws

Fiscaal surfen - Week 42

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Vermogensrendementsheffing

Onderzoek naar tegenbewijsregeling spaartaks
Onderzoek moet uitwijzen of een zogeheten tegenbewijsregeling soelaas biedt voor mensen die spaargeld in box 3 hebben. Met een dergelijke regeling hoeven mensen die kunnen aantonen dat zij vooral of uitsluitend spaargeld hebben, minder belasting te betalen.

Btw

'Nederland kan btw-opbrengst sterk verhogen'
Nederland kan de btw-opbrengst met minstens 1,5 miljard euro verhogen door net als Italië en Spanje de belastingaangifte te moderniseren.

Btw-vrijstelling voor managementactiviteiten door medisch specialistisch bedrijf
In een recente uitspraak geeft rechtbank Noord Nederland duiding over een in de praktijk veel voorkomende discussie, de btw-behandeling van managementdiensten door een maatschap voor medisch specialisten aan een ziekenhuis. De rechtbank oordeelt dat de managementactiviteiten van de maatschap zijn vrijgesteld van btw.
(Bron: PwC)

Let op de btw-aftrek bij eigen kosten waar ook derde(n) van profiteren
Recent oordeelde het Hof van Justitie over een situatie waarin een Belgische ondernemer kosten met btw maakte, waar ook een derde profijt van had. Ook in Nederland zullen zich situaties voordoen waarin een btw-ondernemer kosten maakt voor eigen leveringen of diensten, waarbij ook één of meerdere derden kunnen zijn gebaat. Een dergelijke situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen bij koop-/aannemingsovereenkomsten.
(Bron: BDO)

Minimumloon

Minimumloon omhoog per 1 januari 2021
Per 1 januari 2021 stijgt het wettelijk minimumloon voor een werknemer van 21 jaar en ouder van € 1.680,00 naar € 1.684,80 per maand. Ieder half jaar worden de minimumloonbedragen aangepast.
(Bron: TaxLive)

Zorgorganisaties

Herzien zorgbesluit 2019 Vpb en Covid-19: tijd voor actie
De herziening is deels een verbetering, vinden PwC'ers Peter Kooy en Marlijn Moors. Maar het besluit is nog steeds niet op alle punten in lijn met de praktijk.
(Bron: PwC)

Fiscale verzamelwet

Fiscale verzamelwet 2021 aangenomen door Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft 13 oktober 2020 de Fiscale verzamelwet 2021 aangenomen.
(Bron: Taxence)

Aansprakelijkheid

Gewezen bestuurder aansprakelijk voor belastingschulden vennootschap onder firma
Ook voormalige bestuurders van een vof kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor belastingschulden die tijdens hun bestuursperiode zijn ontstaan.
(Bron: Deloitte)

Belastingadviseur niet aansprakelijk voor gedoemde HIR
Doet een ondernemer niet de juiste herinvestering om te voorkomen dat zijn herinvesteringsreserve belast vrijvalt? Dan kan hij zijn belastingadviseur niet aansprakelijk stellen.
(Bron: Taxence)

Toeslagen

Termijn verzoek bijzondere situatie verlengd naar 5 jaar
De termijn om ons te vragen rekening te houden met een bijzondere situatie is verlengd. Dit was 6 weken en is nu 5 jaar na afloop van het jaar waarover het verzoek gaat.
(Bron: Belastingdienst)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.