Nieuws

Fiscaal surfen - Week 41

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Nota's van wijziging op Belastingplan 2021 ingediend
Op 5 oktober 2020 zijn twee nota's van wijziging op het Belastingplan 2021 ingediend. Deze voorzien onder meer in een afdrachtvermindering loonheffing voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen (BIK). Daarnaast worden de verliesverrekeningsregels aangescherpt.
(Bron: Deloitte)

Verliesverrekening in de vennootschapsbelasting beperkt tot 50% van de jaarwinst
De verrekening van verliezen in de vennootschapsbelasting wordt vanaf 2022 beperkt tot 50% van de winst met een minimum van 1 miljoen euro. De verrekeningstermijn wordt weer onbeperkt.

(Bron: PwC)

BIK: 3 procent korting op nieuwe investeringen tot 5 miljoen
Ondernemers kunnen met de veelbesproken investeringskorting van het kabinet 3 procent korting aanvragen op investeringen tot 5 miljoen euro. Op investeringen boven dat bedrag kunnen bedrijven 2,44 procent korting aanvragen. Die verrekenen ze met de loonheffing.

Hoe benut u de Baangerelateerde investeringskorting (BIK)?
Met de crisismaatregel BIK kunnen ondernemers een bepaald percentage van hun investeringen verrekenen met hun loonheffingen.
(Bron: PwC)

NOB: Belastingplan contraproductief
De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft een commentaar op het Belastingplan 2021 gepubliceerd. Voor ondernemers werken bepaalde maatregelen contraproductief. De Orde is ook niet tevreden over de plannen voor de overdrachtsbelasting en box 3.
(Bron: Taxence)

Corona

Noodmaatregelen loonheffingen komen te vervallen
De Staatssecretaris heeft bekend gemaakt dat de goedkeuring voor een aantal maatregelen voor de loonheffingen per 1 januari eindigt.
(Bron: BDO)

Antwoord Belastingdienst over onduidelijkheid belastinguitstel
SRA heeft de Belastingdienst naar aanleiding van de versoepeling van het uitstellen van belastingen door de coronacrisis nog de volgende vragen van SRA-leden gesteld. De Belastingdienst heeft hierop antwoord gegeven.
(Bron: SRA)

Btw

Btw-aftrek: combinatie werkelijk gebruik en omzetverhouding methode mogelijk?
Organisaties hebben geen vrije keuze in methodes om btw op algemene kosten in aftrek te brengen. Zij moeten kiezen tussen werkelijk gebruik of omzetverhouding.
(Bron: BDO)

Verwarring over btw-vrijstelling zzp'ers in de kinderopvang
In de kinderopvang is onrust ontstaan omdat steeds meer zzp'er bericht krijgen van de Belastingdienst dat ze alsnog btw moeten gaan afdragen over hun diensten, waarbij de argumentatie per belastinginspecteur verschilt. Daarom stapt bemiddelingsbureau Tadaah naar de rechter.
(Bron: TaxLive)

'Nederland kan btw-opbrengst sterk verhogen'
Nederland kan de btw-opbrengst met minstens 1,5 miljard euro verhogen door net als Italië en Spanje de belastingaangifte te moderniseren.

Internationaal belastingrecht

Verdragenoverzicht per 1 oktober 2020
In dit overzicht zijn niet alleen belastingverdragen opgenomen, maar ook andere regelingen, zoals de Belastingregeling voor het Koninkrijk. Het verdragenoverzicht wordt elk kwartaal bijgewerkt.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Belastingontwijking

EU past zwarte lijst belastingparadijzen aan
De EU-ministers van Financiën hebben de Caribische eilanden Anguilla en Barbados toegevoegd aan de zwarte lijst van belastingparadijzen. De Kaaimaneilanden en Oman zijn er afgehaald omdat ze hervormingen in hun belastingwetgeving hebben doorgevoerd, stellen ze.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.