Nieuws

'Geen sprake van coronadip bij investeringen in startups'

Bij de investeringen in Nederlandse startups is geenszins sprake van een coronadip. Onderzoeksbureau Golden Egg Check rekende uit dat in het derde kwartaal 510 miljoen euro werd geïnvesteerd in startende bedrijven, 50 miljoen euro meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

In de eerste helft van 2020 was ook al sprake van een plus van 70 miljoen op jaarbasis.

In totaal is er dit jaar al bijna 1 miljard euro bij Nederlandse startups terechtgekomen. In het derde kwartaal bleef het aantal bedrijven dat een financiering kreeg wel wat achter, mogelijk omdat sommige startups via de overheid een overbruggingskrediet konden krijgen.

Golden Egg Check merkt op dat veel startende bedrijven ondertussen wat volwassener zijn geworden. Dit valt ook op te maken uit grotere vervolgrondes voor financiering, de zogeheten Series C Rondes. Daarvan waren er in het derde kwartaal al meer dan in heel 2019. Zo haalde fietsenproducent VanMoof via een derde ronde 40 miljoen dollar op en was biotechbedrijf Lava Therapeutics goed voor 83 miljoen dollar.

De onderzoekers verwachten dat 2020 recordjaar 2019 zal overtreffen. Toen werd door startups 1,4 miljard euro opgehaald. In het slotkwartaal van 2019 was onlinesupermarkt Picnic wel goed voor een bedrag van 250 miljoen euro.

Ook wereldwijd groei investeringen

Ook wereldwijd en in Europa zijn de investeringen in startups ondanks corona flink gegroeid, blijkt uit kwartaalonderzoek van KPMG. Wereldwijd werd in het derde kwartaal voor een bedrag van 73,2 miljard dollar in startups geïnvesteerd, 3,2 miljard dollar meer dan een kwartaal eerder.

Wel liep het aantal transacties fors terug, van 5.674 in het tweede kwartaal tot 4.861 in het derde kwartaal.

Investeerders hadden de afgelopen drie maanden vooral oog voor bedrijven die in staat zijn zich aan te passen aan en te reageren op het 'nieuwe normaal', zegt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance. "De wereldwijde pandemie heeft het consumentengedrag sterk veranderd en een aantal digitale trends versneld. Startups die inspelen op de veranderde behoeften van mensen en bedrijven om op afstand te werken en van huis uit te leren krijgen op dit moment alle aandacht."

Wel hebben beginnende startups volgens Zuidema veel last van de coronapandemie. "Beginnende startups en zelfs bedrijven die al enige omzet genereren hebben grote moeite om aan geld te komen. Zelfs beginnende bedrijven die verkopen, ervaren de gevolgen van de langere koopcycli en de uitdagingen die gepaard gaan met het op afstand sluiten van een transactie."

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.