Nieuws

'KPMG zette justitie op spoor corruptie bij scheepsbouwer Royal IHC'

Accountantskantoor KPMG heeft een belangrijke rol gespeeld bij het blootleggen van mogelijke corruptie bij scheepsbouwer Royal IHC.

Dat blijkt uit documenten die het Financieele Dagblad in handen heeft. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte deze week bekend dat het in Brazilië en Nederland onderzoek doet naar mogelijke steekpenningen die de scheepsbouwer zou hebben gedaan om lucratieve orders binnen te slepen. KPMG zou al in 2013 en 2014 zes ongebruikelijke transacties bij de FIU gemeld hebben, waarna de Fiod en het OM een onderzoek begonnen.

Uit het onderzoek zou blijken dat een Braziliaanse agent die bemiddelde bij een aanbesteding voor de bouw van tien pijpleggers (schepen die onderzeese olieleidingen aanleggen) zijn beloning zou hebben gebruikt om directeuren om te kopen die uiteindelijk zes van de tien schepen kochten. De aanbesteding ging volgens het FD om twee orders met een totaalbedrag van 1,5 miljard euro.

Het OM wil niet op de specifieke zaak ingaan, en Royal IHC zegt dat het concern niet op de hoogte is van corruptieverdenkingen. Royal IHC werd in april gered van een faillissement door het kabinet, samen met een bedrijvenconsortium en een aantal banken, die samen 400 miljoen euro in het bedrijf stopte. Het is niet bekend of het strafrechtelijk onderzoek hier invloed op heeft. Het kabinet zegt niets af te weten van het onderzoek naar IHC.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.