Nieuws

NBA-voorzitter: 'doorpakken' met fraude en continuïteit

De NBA wil 'doorpakken' met nieuwe verplichtingen voor de controlerend accountant ten aanzien van fraude en continuïteit. Dat zegt NBA-voorzitter Marco van der Vegte in de jongste editie van 'Vragen aan de Voorzitter'.

De NBA heeft eind september een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de wens van het accountantsberoep om te werken aan verdere verdieping van de controlekwaliteit. Onderdeel daarvan is een verplichting voor de accountant om in de controleverklaring standaard een paragraaf op te nemen over frauderisico's. Dat geldt ook ten aanzien van continuïteit. Het beroep wil niet wachten op wetgeving, maar dit zelf alvast regelen, aldus Van der Vegte.

Een "goede uitkomst" van het Algemeen Overleg over accountancy van de Tweede Kamer is wat de voorzitter betreft de toezegging van minister Hoekstra om ieder halfjaar de voortgangsrapportage van beide kwartiermakers te delen met de Kamerleden. De NBA ondersteunt de kwartiermakers graag waar mogelijk.

In november viert de NBA het 125-jarig bestaan van het georganiseerd accountantsberoep met een "coronaproof" programma, dus "geen tenten en geen borrels", aldus Van der Vegte. Maar het is wel gevarieerd en met voor elk wat wils.

Het interview met de NBA-voorzitter werd dit keer online gehouden. Vanwege de jongste coronamaatregelen wordt ook bij de NBA de komende weken weer thuis gewerkt. De video is te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. Leden kunnen vragen indienen via vragenaandevoorzitter@nba.nl.

De volgende uitzending is gepland voor 29 oktober aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.