Nieuws

Verkoop nieuwe auto's blijft ver achter door coronacrisis

De verkoop van nieuwe personenauto's heeft een flinke tik gekregen door de coronacrisis. In de eerste negen maanden van dit jaar werden ruim 248.000 auto's aan de man gebracht.

Op jaarbasis betekent dat een daling van een kwart, aldus brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. De verkoop van lichte bedrijfswagens zakte met een nagenoeg gelijk percentage in. Voor het hele jaar gaan de brancheorganisaties uit van 350.000 verkochte nieuwe personenwagens. Dit was eerder 425.000 voertuigen. De teller bij de bedrijfsauto's staat tot en met augustus op 40.000. Het zullen er dit jaar naar verwachting 58.000 worden.

De verkoopprestaties zijn volgens BOVAG en RAI Vereniging sterk afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus. In de laatste maanden van het jaar verwachten de organisaties nog wel een run op elektrische auto's, als gevolg van alweer nieuwe bijtellingspercentages per 1 januari. Volgend jaar geldt voor zakelijke rijders 12 procent fiscale bijtelling voor onbeperkt privégebruik van elektrische auto's die gebruikenmaken van batterijtechnologie. Dit percentage is van toepassing op de eerste 40.000 euro van de consumentenprijs. Dit jaar is dat nog acht procent, tot en met 45.000 euro. Verder zal de aanschafbelasting BPM op 1 januari voor veel personenauto's op diesel en benzine wederom stijgen.

Groter aandeel elektrische auto's

BOVAG en RAI Vereniging rekenen erop dat volgend jaar 400.000 nieuwe personenauto's en 64.000 nieuwe bedrijfswagens zullen worden verkocht. Naar verwachting is een vijfde van de nieuwe auto's dan een elektrisch model. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar was dat twaalf procent, tegen veertien procent vorig jaar. Toen ontstond gedurende het jaar een enorme run op elektrische auto's vanwege een naderende verdubbeling van de bijtelling vanaf januari 2020.

BOVAG-voorzitter Han te Broeke pleit in een interview in het FD voor een herziening van de belastingregels voor autogebruik. Dit jaar loopt de overheid mogelijk 700 miljoen euro aan inkomsten mis uit de aanschafbelasting (bpm), door de sterk ingezakte verkoop van nieuwe auto's.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.