Nieuws

AFM waarschuwt voor 'stilte voor de storm' in coronacrisis

Het gaat ondanks de coronacrisis nog redelijk goed met de Nederlandse economie, maar volgens topvrouw Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is dit waarschijnlijk "een stilte voor de storm".

De kans is volgens de toezichthouder aanzienlijk dat de coronacrisis leidt tot blijvende economische schade en langdurige effecten op de arbeidsmarkt. Er komt waarschijnlijk een moment dat de vele steunmaatregelen van overheden en banken hun grens hebben bereikt, denkt Van Geest. Dat er nu nog weinig faillissementen zijn is vooral te danken aan het steunbeleid van de laatste maanden. Maar er zit volgens haar een einde aan wat bijvoorbeeld centrale banken kunnen doen. Dat geldt ook voor de coronasteun van de overheid. Als een bedrijf niet meer levensvatbaar is heeft meer geld toestoppen ook geen zin.

De AFM-baas geeft wel aan dat het lastig is om te voorspellen hoe de crisis zich komende tijd verder zal ontwikkelen. De vooruitzichten op economisch herstel zullen in belangrijke mate afhangen van het verdere verloop van de pandemie.

Vooral lager opgeleiden lopen waarschijnlijk een groter risico om hun baan te verliezen, omdat zij vaker een flexibel contract hebben. In een nieuw trendrapport merkt de AFM ook op dat de coronacrisis al langer bestaande risico’s voor de financiële sector versterkt. Zo lijkt de coronaschok de terugkeer naar een hogere rente een paar jaar te hebben uitgesteld en de digitalisering te versnellen.

Brexit

Verder ziet de AFM ook nog andere risico's die op de loer liggen. De financiële waakhond waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van de dreigende harde brexit. Door stroef verloop van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is het steeds minder aannemelijk dat de deadline voor een geordende brexit van 31 december gehaald wordt. Daarbij ontbreekt het nog aan goede afspraken over bijvoorbeeld de effectenhandel en financiële dienstverlening.

De AFM roept bedrijven in binnen- en buitenland nogmaals op zich goed voor te bereiden op een harde brexit. Volgens de toezichthouder hebben veel grote bedrijven dit inmiddels gedaan, maar nog niet iedereen lijkt alles op orde te hebben. Met een goede voorbereiding zijn onnodige problemen echter te voorkomen. Bijvoorbeeld veel grote obligatieplatformen uit Londen hebben afgelopen jaren al vergunningen geregeld voor een vestiging in Nederland om hun toegang tot de Europese markt zeker te stellen.

Trends financiële sector

De AFM heeft vandaag ook Trendzicht 2021 gepubliceerd, de jaarlijkse analyse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met ontwikkelingen die de financiële sector en het toezicht daarop in de komende jaren beïnvloeden. Volgens de AFM lijkt de coronacrisis trends en risico’s die al gaande zijn voor de financiële sector te versterken. De aanhoudende lage rente, de voortschrijdende digitalisering en de toenemende aandacht voor verduurzaming zijn daarvan de meest invloedrijke.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.