Nieuws

'Een brexit met handelsakkoord kost Nederland 4,5 miljard euro'

De Nederlandse economie loopt 4,5 miljard euro schade op wanneer het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie met een handelsakkoord uit elkaar gaan. Daarbij staan bij zo'n 'zachte brexit' 17.770 banen op de tocht ten opzichte van de arbeidsmarkt in 2019.

Dat verwacht ABN Amro. De economische schade wordt veroorzaakt door extra handelsbelemmeringen. Zo komen er weer grenscontroles, extra papierwerk en er worden files verwacht bij de douane. Volgens ABN Amro kan dat de komende jaren weerslag hebben op de vraag doordat de kosten oplopen. Onder meer exporteurs van machines, chemische producten en voeding worden getroffen omdat ze veel zaken doen met de Britten.

Bij een 'harde brexit' zonder handelsakkoord schat de bank de schade voor de Nederlandse economie veel groter in, mede door invoertarieven. ABN Amro verwacht dan een min van 17,5 miljard euro met een verlies van bijna 70 duizend banen. "Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren hebben dus veel te winnen bij een succesvolle uitkomst van de brexit-onderhandelingen", aldus de bank.

Dinsdag meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen dat onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de EU een brexitdeal naderen. Volgende week zou een overeenkomst kunnen worden bereikt. Mogelijk kan maandag al een akkoord naar buiten worden gebracht.

'Geen gevolgen'

Steeds meer ondernemers die indirect zaken doen met het Verenigd Koninkrijk verwachten dat de brexit bijna of helemaal geen gevolgen zal hebben voor het eigen bedrijf. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Bedrijven die indirect handel drijven met het VK zijn bijvoorbeeld bedrijven die daar onderdelen vandaan halen via tussenleveranciers. In april dacht 39 procent van deze ondernemers bijna of helemaal geen gevolgen te zullen voelen van de Britse uittreding. Dat percentage is gestegen naar 56 procent. Slechts 6 procent verwacht redelijk grote gevolgen.

Verder denken steeds meer bedrijven die wel direct zaken doen met het VK dat de gevolgen van de brexit niet zo groot zullen zijn. Dat percentage steeg van 50 naar 55 procent in het onderzoek onder in totaal 572 bedrijven. Maar bij deze groep ondernemers nam het aantal bedrijven wel af dat helemaal geen gevolgen verwacht. Dat daalde van 18 naar 10 procent.

Het kabinet roept bedrijven op zich goed voor te bereiden op de nieuwe situatie na de jaarwisseling. Dan zullen aan de grens met het VK weer douaneformaliteiten gaan gelden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.