Nieuws

Fiscaal surfen - Week 45

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

BIK

Vijlbrief tevreden over verdeling investeringsvoordeel bedrijven
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) vindt het niet nodig de veel bekritiseerde investeringskorting voor bedrijven zo aan te passen dat kleinere ondernemers er meer van profiteren. Hij is tevreden over de balans tussen grote en kleine investeringen waarin het huidige voorstel van het kabinet voorziet.

Corona

Bedrijven kunnen nog tot 1 januari belastinguitstel vragen
Ondernemers die door de coronamaatregelen in zwaar weer verkeren, kunnen nog tot 1 januari 2021 uitstel van belastingen aanvragen. Dat loket was eigenlijk op 1 oktober gesloten, maar wordt heropend nu opnieuw veel bedrijven geraakt worden door de aangescherpte maatregelen.

Aanvragen belastinguitstel bedrijven in september fors gestegen
Het aantal Nederlandse bedrijven dat uitstel van belastingbetaling heeft aangevraagd vanwege de coronacrisis, is in september fors toegenomen. Dit komt door de aangescherpte coronamaatregelen van het kabinet en de aanvraagdeadline van 1 oktober.

Loonbelasting en sociale verzekering

Handreiking aanspraak op uitkering einde dienstbetrekking
Heeft een werknemer recht op een eenmalige uitkering bij het einde van de dienstbetrekking? Het is afhankelijk van de soort en de hoogte van de uitkering of de aanspraak is belast of vrijgesteld. De Belastingdienst heeft hierover een handreiking 'aanspraak op uitkering einde dienstbetrekking' gepubliceerd.
(Bron: TaxLive)

Nieuw besluit looncriteria 30%-regeling
Er is een nieuw besluit verschenen voor de uitvoering van de looncriteria opgenomen in de 30%-regeling. Voor periodes van ouderschaps- en zwangerschapsverlof bestonden al uitzonderingen op het salariscriterium van de 30%-regeling. De uitzondering geldt met ingang van 1 juli 2020 ook voor het aanvullend geboorteverlof en het adoptie- en pleegzorgverlof.
(Bron: Taxence)

Inkomstenbelasting

Uitzendregeling eigen woning niet langer van toepassing na terugkeer van kind
Een kind dat na een periode van zelfstandig wonen tijdelijk terugkeert in het ouderlijk huis gaat niet opnieuw deel uitmaken van het huishouden. Voor toepassing van de uitzendregeling in het eigenwoningregime is sprake van een terbeschikkingstelling aan derden.
(Bron: Deloitte)

Aangifte IB voor overledene moet mogelijk opnieuw
De coronamaatregelen van het kabinet kunnen ook gevolgen hebben voor de aangifte inkomstenbelasting voor een overledene. Nabestaanden of contactpersonen die dit jaar een F-aangifte over 2020 hebben ingevuld of ontvangen, ontvangen binnenkort een brief met aanvullende toelichting van de Belastingdienst.
(Bron: TaxLive)

Internationaal belastingrecht

Nederland en Polen wijzigen belastingverdrag
Nederland heeft een protocol tot wijziging van het belastingverdrag tussen Nederland en Polen ondertekend. Hierin zijn onder andere nieuwe afspraken gemaakt tegen belastingontwijking. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het heffingsrecht over pensioenen en over vermogenswinsten op aandelen in onroerendezakenlichamen.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.