Nieuws

Industriële omzet daalde in derde kwartaal opnieuw door corona

De omzet van de industrie is in het derde kwartaal bijna 8 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede door de effecten van de coronacrisis genereerden industriële producenten in juli, augustus en september minder omzet. Voor aardolieproducenten was de negatieve omzetontwikkeling het grootst.

De afzetprijzen lagen bijna 5 procent lager. De omzet in de raffinaderijen en chemie (min 18,3 procent) en de transportmiddelenindustrie (min 10,4 procent) kregen de hardste klappen. Toch herstelde de omzet in die sectoren zich wel vergeleken met een kwartaal eerder, toen de omzet nog met respectievelijk 30,1 procent en 38,6 procent daalde.

In de raffinaderijen en chemie hebben voornamelijk de aardolieproducenten minder omgezet dan een jaar eerder (min 38,9 procent). De afzetprijzen lagen in de aardolie-industrie 31,1 procent lager dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De omzet nam in de raffinaderijen en chemie ook af voor producenten in de chemische industrie, de farmaceutische industrie en de rubber- en kunststofproducentenindustrie.

In de transportmiddelenindustrie kampten voornamelijk producenten van auto's, opleggers en aanhangwagens met een lagere omzet (min 12,1 procent).

Er waren wel industriële branches waar de opbrengsten aandikten, merkt het CBS op. Zo sprongen binnen de houten bouwmaterialenindustrie de producenten van bouwmaterialen eruit met een positieve omzetontwikkeling. Ook de producenten in de voedings- en genotmiddelenindustrie deden goede zaken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.