Nieuws

'Justitie VS bereidt zaak tegen Facebook voor om monopolie'

Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten bereiden een rechtszaak voor tegen Facebook wegens zijn vermeende monopoliepositie. Justitie richt zijn pijlen onder andere op de grote overnames van Instagram en berichtendienst WhatsApp door het socialmediabedrijf.

Dat meldt The Washington Post op basis van ingewijden. Volgens de aanklagers creëerde Facebook met de overnames een dusdanig groot geheel aan socialmediadiensten dat consumenten amper om het concern heen kunnen, schrijft de Amerikaanse krant. Onderzoekers van justitie keken naar verluidt ook kritisch naar wijzigingen die Facebook doorvoerde bij Instagram en WhatsApp na de inlijving.

Vooral de omgang met die laatste berichtendienst zou daarbij onder vuur liggen. Om toestemming te krijgen voor de overname van de chatdienst beloofde Facebook in 2014 de onafhankelijke positie en privacybescherming van WhatsApp in stand te houden. Toch zoekt het bedrijf van Mark Zuckerberg naar manieren om gebruikersdata van WhatsApp in andere diensten te integreren, wat tot veel zorgen leidt gezien grote privacyschandalen in het verleden.

Volgens bronnen van The Washington Post hebben de aanklagers ook onderzocht of Facebook die grote hoeveelheid persoonsgegevens die het bezit gebruikt om concurrenten buiten de deur te houden. Dat zou bijvoorbeeld mogelijk zijn door andere ontwikkelaars van apps geen toegang tot die gegevens te geven.

Het onderzoek wordt zowel door federale aanklagers als de openbare ministeries van Amerikaanse staten uitgevoerd. Naar verluidt lopen ze op schema om in december met formele aanklachten te komen. Facebook weigerde tegenover The Washington Post commentaar. Ook het openbaar ministerie van de staat New York, dat het onderzoek leidt, ging niet in op vragen van de krant.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.