Nieuws

KVK: 'Aantal stoppende ondernemingen hoger'

Het aantal stoppende ondernemingen in Nederland is al zes maanden op rij duidelijk hoger dan in dezelfde maanden in 2019.

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) in de KVK Trendrapportage Bedrijfsleven, die vandaag voor de tweede keer verschijnt. In oktober was het aantal stoppende ondernemingen 16.100, tegenover 11.137 in oktober 2019, een toename van 45 procent. Het aantal starters is in oktober 2020 in vergelijking met dezelfde maand in 2019 nauwelijks toegenomen, van 21.230 naar 21.338, dat is 1 procent. In juni nam het aantal starters het meest toe, met 20 procent in vergelijking met juni 2019. In dezelfde maand nam ook het aantal stoppers het meest toe, met maar liefst 67 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor.

Eind oktober was het totaal aantal bedrijven in Nederland 2.060.188. Het aantal faillissementen valt voor de zesde maand op rij lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Waren het er in oktober 2019 257, in dezelfde maand in 2020 werden 161 faillissementen uitgesproken.

Over het algemeen ziet de KVK wel groei van het aantal starters in regio’s in het oosten, zuiden en uiterste noorden van het land, terwijl in het stedelijk gebied rond Amsterdam en Den Haag juist een afname te zien is. Bij de stoppers is het beeld meer diffuus.

Horeca

De KVK wijst op enkele trends, zoals dat de groei van het aantal startende bedrijven in de horeca vanaf het begin van de coronacrisis negatief is. "Het aantal startende horecaondernemingen nam af met 37 procent in vergelijking met oktober vorig jaar. De horeca is daarmee de sector met de laagste groei in vergelijking met 2019 als het gaat om starten. De detailhandel is wederom de sector met de hoogste groei van het aantal startende ondernemingen in vergelijking met 2019. Deze groei bedroeg in oktober 30 procent ten opzichte van oktober 2019", aldus de KVK.

Verder is volgens de KVK bij bedrijven die zich bezighouden met de productie en distributie van films en tv-programma’s veel dynamiek zichtbaar. "Deze bedrijven vallen onder de sector ICT en Media. Onder deze bedrijven waren 39 procent meer starters dan in oktober 2019, maar er waren ook maar liefst 157 procent meer stoppers dan in dezelfde maand een jaar geleden."

De KVK heeft Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit de Trendrapportage Bedrijfsleven te duiden. Volgens Stam laat deze rapportage zien dat er sprake is van een coronatransformatie. Stam: "Het aantal stoppers groeide weer fors in oktober, maar is nog steeds lager dan het aantal starters. Veel mensen blijven een bedrijf starten. Er is een verschuiving van starten in de (toeleveranties aan) hotels en horeca naar de (ondersteuning) van online consumeren en produceren. De Nederlandse bedrijvendynamiek laat steeds duidelijker een coronatransformatie zien."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.