Nieuws

Laagste aantal faillissementen in 21 jaar

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in oktober iets gedaald tot het laagste aantal in 21 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat spreekt van een "opvallend laag" aantal.

Uit de gegevens van het statistiekbureau blijkt wederom dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisisperiode tot nu toe met financiële steun doorstaan.

Er werden in oktober 12 bedrijven minder failliet verklaard dan een maand eerder. Concreet ging het om 171 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. Daarmee werd in oktober het laagste niveau bereikt als het gaat om het aantal faillissementen na augustus 1999. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen.

Het CBS houdt wel rekening met de zittingsdagen. Veel rechtbanken doen faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week, doorgaans de dinsdag. De ene maand telt daardoor meer van deze zittingsdagen dan de andere. Het cijfer van het CBS is voor zittingsdagen gecorrigeerd.

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 30. Dat zijn er 10 meer dan in september. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven, aldus het CBS. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca. Opvallend is ook dat een van de weinige stijgingen in het aantal faillissementen te zien was in de bedrijfstak financiële dienstverlening.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.