Nieuws

Nederlandse banken verleenden ruim dertig miljard aan coronasteun

Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus in maart inmiddels 30,6 miljard euro aan steun verleend. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten ruim 169.000 ondernemers en meer dan 37.000 particulieren gebruik van.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Bij een peiling vorige maand ging het nog om een totaalbedrag van 28 miljard euro. Met het uitstel van aflossingen is in totaal 3,1 miljard euro gemoeid, evenveel als een maand geleden. Ondernemers konden vanaf het begin van de crisis eind maart tot afgelopen zomer voor zes maanden uitstel van aflossingen aanvragen.

"De cijfers lijken nu te weerspiegelen dat veel ondernemers de crisis nog relatief goed weten te doorstaan", aldus NVB-voorzitter Chris Buijink. "Het aantal klanten dat niet in staat is om weer aan zijn aflossingsverplichtingen te voldoen, is op dit moment zeer beperkt."

De bankenvereniging maakt zich wel zorgen om de verborgen schulden die veel ondernemers momenteel opbouwen. Zo hebben veel bedrijven niet alleen uitstel van betaling gekregen, maar ook regelingen met verhuurders en leveranciers getroffen. Daarnaast zijn er ondernemingen die vouchers hebben verstrekt aan klanten, maar ook die moeten op zeker moment worden terugbetaald. "Op deze wijze wordt economische tegenslag één of twee kwartalen vooruitgeschoven, maar zit de pijn er nog aan te komen", stelt Buijink. Banken zijn volgens hem daarom voortdurend met klanten in gesprek.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.