Nieuws

Omzet bouw in het derde kwartaal 0,3 procent lager

De omzet van de bouw was in het derde kwartaal van 2020 0,3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hiermee is al twee kwartalen achtereen sprake van een licht lagere omzet. In de periode daarvoor steeg de bouwomzet ruim vijf jaar onafgebroken.

Ondanks de coronacrisis slaagden kleine bedrijven tot tien werkzame personen erin om een positief resultaat te behalen. De omzet steeg in deze groep met 5,8 procent. De grootste klappen vielen bij middelgrote bouwbedrijven met tien tot honder werkzame personen. De omzet daalde bij deze bedrijven met 6,2 procent. De sterkste omzetdalingen waren in de grond-, water- en wegenbouw en de burgerlijke en utiliteitsbouw. Grote bouwbedrijven vanaf honderd werkzame personen deden het gemiddeld iets beter met een omzetdaling van 0,4 procent.

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 327 faillissementen uitgesproken. Dat zijn er 26 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen 15 procent hoger

In het derde kwartaal van 2020 werd voor de bouw van ruim 15,3 duizend woningen een vergunning verleend. Dat is 15 procent meer dan in het derde kwartaal van 2019. Dit is het derde kwartaal op rij dat het aantal bouwvergunningen in vergelijking met een jaar eerder toeneemt. Toch ligt het aantal vergunde nieuwbouwwoningen nog lager dan in de derde kwartalen van 2017 (19,5 duizend) en 2018 (17,2 duizend).

De vergunde bouwsom voor nieuwbouw en verbouwingen van woningen was in het derde kwartaal van 2020 met bijna 3 miljard euro, 9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor de hoeveelheid woningen die in de nabije toekomst gebouwd worden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.