Nieuws

'Vraag naar controllers in oktober groter dan vorig jaar'

Na een korte dip in de vraag naar controllers in maart, april en mei zet de sinds juni ingezette stijging in vacatures voor deze functies verder door. In oktober was de vraag naar controllers zelfs groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een analyse van recruitmentbureau Robert Walters. Er was eind vorig jaar en begin dit jaar een sterke vraag naar controllers, maar vanwege de coronacrisis zakte die vraag in. Vanaf juni merkt Robert Walters echter op dat een steeds groter deel van de procedures die waren stilgezet, weer worden opgepakt. Rob Steur, specialist in de bemiddeling van finance professionals bij Robert Walters: "Sinds september zien we een sterk stijgende lijn. In interim opdrachten en vooral in vaste vacatures."

De vraag naar financial controllers en business controllers was in oktober terug op het niveau van januari, met respectievelijk 504 en 237 geadverteerde vacatures. Vergeleken met oktober vorig jaar was de vraag zelfs acht procent groter. Volgens Steur is het controllersberoep “crisisbestendig”.

Kleine dip

De dip in vraag naar financial controllers was dit voorjaar opvallend gering. Er werden slechts vijf procent minder financial controllers gezocht dan in dezelfde periode vorig jaar. "Juist in een periode van extreme onzekerheid is het voor bedrijven essentieel om elke euro te kunnen verantwoorden. Hoe staat het met de cash flow, welke kosten komen eraan en waar kunnen we besparen? Om dat exact in kaart te brengen heb je goede financial controllers nodig."

Het aantal vacatures voor business controllers werd sterker geraakt door de crisis en daalde met 14 procent tussen maart en augustus. Steur is niet verbaasd dat de vraag sinds september weer sterk opleeft. "Bedrijven willen in beeld krijgen wat het 'nieuwe normaal' is. Welke omzet is er te verwachten en hoeveel kosten kunnen daartegenover staan zonder dat er verlies wordt gedraaid? Daar zijn business controllers voor nodig.”

Uit data-research die Robert Walters deed over de vorige crisis, van 2008 tot 2015, bleek dat forecasting een vaardigheid was die steeds meer gevraagd werd. “Sindsdien waren veel organisaties druk bezig met bijvoorbeeld Power BI, AI en Data Analytics. De komende periode zal deze ontwikkeling in een stroomversnelling komen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.