Nieuws

Afgelopen half jaar meer startende ondernemingen in Nederland

Het aantal startende ondernemingen in Nederland is het afgelopen half jaar toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in de onlinedetailhandel begonnen mensen een onderneming, omdat door de coronacrisis meer wordt besteld via internet.

Dat blijkt uit de maandelijkse trendrapportage over het bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel (KVK).

Het totale aantal bedrijven in Nederland stond eind november op ruim 2 miljoen, tegenover 1,9 miljoen eind november vorig jaar. In november klom het totaal aantal starters met 17 procent vergeleken met een jaar eerder. Daar staat tegenover dat er ook meer ondernemers hun bedrijf beëindigden, maar die toename was minder sterk. Die trend van meer stoppers was al sinds mei te zien, onder druk van de coronacrisis. Tegelijkertijd valt het aantal faillissementen voor de zevende maand op rij lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar, dankzij de steunmaatregelen van de overheid.

In de detailhandel was de groei van het aantal starters maar liefst 56 procent tegenover een jaar eerder. In de horeca liep het aantal startende bedrijven de afgelopen maand juist met 31 procent terug. Ook het aantal startende bedrijven in de sector cultuur, sport en recreatie nam met 22 procent flink af. De dynamiek in die sector daalt, concludeert de KVK. Tegelijkertijd waren er namelijk ook 10 procent minder stoppers.

In Noord- en Midden-Brabant begonnen mensen dit jaar in november vaker een bedrijf dan in 2019. In de regio's tussen Leiden en Enschede waren afgelopen maand juist relatief meer stoppers.

Bron: ANP/KvK

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.