Nieuws

Fiscaal surfen - Week 49

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Loonbelasting en sociale verzekering

Verstrekken van vaste reiskostenvergoeding en de cafetariaregeling
Met deze aandachtspunten moet u in 2020 nog rekening houden bij het verstrekken van een vaste reiskostenvergoeding aan werknemers.
(Bron: BDO)

Concernregeling werkkostenregeling voordelig of juist niet?
Met toepassing van de concernregeling binnen de werkkostenregeling (hierna: WKR) wordt de vrije ruimte van een concern berekend over de fiscale loonsom van alle werkgevers (ofwel entiteiten) binnen het concern bij elkaar opgeteld. Let op, want vanaf 1 januari 2020 kan toepassing van de concernregeling nadelig uitpakken voor uw organisatie.
(Bron: BDO)

30%-regeling: uitzondering op inkomensnorm voor aanvullend geboorte-, pleegzorg- en adoptieverlof
Werknemers die in Nederland komen werken, moeten onder andere een bepaald belastbaar jaarloon hebben om in aanmerking te komen voor de 30% regeling. Als het belastbaar jaarloon lager is dan de inkomensnorm door aanvullend geboorte-, pleegzorg- of adoptieverlof, dan geldt een uitzondering.
(Bron: Belastingdienst)

Corona

Fiscale maatregelen in coronatijd
De Belastingdienst publiceert een overzicht van de meest gestelde vragen tijdens een webinarsessie 'Fiscale maatregelen in coronatijd'. Een aantal antwoorden op vragen over de eigen woning is gecorrigeerd.
(Bron: Taxence)

Inkomstenbelasting

Afwaarderingsverlies op vordering bij debiteursvervanging (deels) aftrekbaar
Het afwaarderingsverlies is aftrekbaar voor zover dit reeds is ontstaan voorafgaand aan de debiteursvervanging en derhalve niet voortkomt uit de aanvaarding van een onzakelijk debiteurenrisico.
(Bron: Deloitte)

Btw

HvJ EU beperkt werking koepelvrijstelling in de btw
Het HvJ EU oordeelt dat de btw-koepelvrijstellling niet kan worden toegepast indien een lid van de koepel in een fiscale eenheid zit met een of meer niet-leden.
(Bron: PwC)

Aftrek voorbelasting; mag u per 1 januari 2021 nog btw in aftrek brengen?
Een voorgesteld besluit heeft invloed op de btw bij goederen/diensten die voor méér dan 90% buiten de onderneming worden ingezet.
(Bron: BDO)

BIK

Novelle wetsvoorstel Belastingplan 2021
Staatssecretaris Vijlbrief heeft de Tweede Kamer het nader rapport gestuurd inzake het voorstel van wet tot wijziging van het Belastingplan 2021 over de Baangerelateerde investeringskorting (BIK).
(Bron: Taxence)

Douane

Uitnodiging gratis webinar 'E-commerce en douane-aangifte'
Bent u ondernemer in de e-commerce-branche en importeert u goederen van buiten de Europese Unie (inclusief het Verenigd Koninkrijk)? Er gaat voor u binnenkort veel veranderen. Wat er allemaal verandert, hoort u tijdens het gratis webinar 'E-commerce en douane-aangifte', georganiseerd door Douane Nederland.
(Bron: Belastingdienst)

Vergrijpboete

BV mag vertrouwen op door accountant ingediende aangiften
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de vergrijpboete vanwege het niet afdragen van omzetbelasting moet worden vernietigd. De bv mocht vertrouwen op de door de accountant voorgestane werkwijze.
(Bron: Taxence)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.