Nieuws

'Machtigste commissaris' Kees van Lede overleden

Kees van Lede, voormalig topman van AkzoNobel en oud-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO, is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft zijn familie bevestigd. Van Lede werd vaak gezien als een van de invloedrijkste personen binnen het Nederlandse bedrijfsleven

Van Lede was tussen 1984 en 1991 de voorman van VNO, dat is opgegaan in VNO-NCW. Na zijn tijd als voorzitter bij de lobbyorganisatie voor het bedrijfsleven, trad hij aan in het bestuur van chemieconcern Akzo. Tussen 1994 en 2003 was Van Lede bestuursvoorzitter van AkzoNobel, zoals het bedrijf na de fusie met een Zweeds conglomeraat zou gaan heten.

De in Wassenaar geboren Van Lede verzamelde gedurende zijn loopbaan tal van commissariaten. Zo vervulde hij die toezichthoudende rol bij AkzoNobel tussen 2003 en 2007. Daarnaast was hij commissaris of president-commissaris bij onder andere Reed Elsevier, Philips, Air France-KLM en Heineken. Die bundeling van functies leverde hem ruim tien jaar terug nog de titel van "machtigste commissaris" van Nederland op in het tijdschrift Management Scope. Ook andere zakenbladen dichtten hem geregeld die status toe.

Van Ledes dochter Fiona bevestigt dat de oud-topbestuurder is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Hij leed ook al lange tijd aan een vorm van beenmergkanker. In een van zijn laatste interviews, een dubbelinterview met journalist Joris Luyendijk in Het Financieele Dagblad, gaf hij aan zich zorgen te maken over de huidige stand van het "aandeelhouderskapitalisme". Daardoor zouden werknemers door de jaren heen minder gaan profiteren van de welvaart, die in plaats daarvan steeds meer bij een kleine groep machtige aandeelhouders terechtkomt. "Maar ik kom er niet achter wat ervoor in de plaats kan komen", zo bekende hij aan de zakenkrant.

Accountants

In september 2014 pleitte Van Lede, eveneens in een interview in het FD, voor een buitenstaander als  bestuursvoorzitter van een accountantskantoor. Ook zou de managing partner van een betrokken accountantskantoor zich bij een ontdekte grote fraude beschikbaar moeten stellen voor het getroffen bedrijf. 

Sommige accountants waren destijds in zijn optiek  vergeten waartoe zij op aarde zijn. "Ze zijn hun werk gaan zien als dat van een gewone bedrijfstak, in plaats van als een vertrouwensfunctie. En als je in een groei-industrie zit en goed verdient, leidt dat onbewust tot een vermindering van focus. En wellicht ook tot de komst van mensen met niet helemaal de juiste drijfveren."

In 2014 lag het accountantsberoep stevig onder vuur. In dezelfde septembermaand presenteerde het beroep het rapport 'In het publiek belang', met een forse reeks maatregelen voor kwaliteitsverbetering. 

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.