Nieuws

PwC: Nog veel losse eindjes bij brexit-deal

Vlak voor Kerst bereikten onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een overeenkomst over de toekomstige handelsrelatie. Maar die brexit-deal bevat nog veel losse eindjes, waarschuwt PwC.

Er is bij de kersverse overeenkomst tussen de EU en het VK “zeker geen sprake van een zachte landing”, aldus Jan-Willem Thoen van PwC, die leiding geeft aan de ‘Brexit Desk’ van die organisatie.

Goed nieuws is dat de overeenkomst uitgaat van handel zonder tarieven en quota als goederen van oorsprong uit de EU of het VK afkomstig zijn. “Gezien de omvang van de onderlinge handel tussen de EU en het VK is dit een goed startpunt en beter dan het horrorscenario van terugvallen op de voorwaarden van de WHO”, meent Thoen. Tegelijk ontstaan er vanaf 1 januari 2021 wel degelijk handelsbelemmeringen “en naar verwachting nemen de verschillen in regelgeving de komende jaren alleen maar verder toe”.

Dienstverlening

De nadruk in de overeenkomst ligt op het goederenverkeer tussen de EU en het VK, niet zozeer op de omvangrijke onderlinge handel in diensten, benadrukt PwC. “De meest in het oog springende sector is de financiële dienstverlening. Door de brexit krijgt The City minder toegang tot de EU-markt dan voorheen.”

PwC verwacht in de komende maanden een besluit over equivalence, waarmee een zekere mate van toegang mogelijk blijft. Dat geldt ook voor een besluit over de robuustheid van Britse databescherming. “Dit zijn allebei unilaterale beslissingen waarover niet wordt onderhandeld, en die daardoor uit de overeenkomst zijn gehouden. Beiden zijn zeer belangrijk voor bedrijven”, zo stelt Thoen. Hij noemt de brexit-deal een akkoord met “nog veel losse eindjes”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.