Nieuws

43 procent accepteert tegenbod bij ontslag

Van de professionals die een tegenbod ontvangen hebben nadat zij hun ontslag indienden, accepteerde 43 procent het aanbod, terwijl 57 procent alsnog de overstap naar een nieuwe werkgever maakte.

Dat blijkt uit onderzoek van Robert Walters onder 941 professionals uit verschillende disciplines. Een manier om werknemers terug te winnen wanneer ze de organisatie dreigen te verlaten, is door middel van een tegenbod. Meer dan de helft van de werknemers (55 procent) heeft weleens een tegenbod ontvangen van hun werkgever.

Het tegenbod blijkt echter meestal een tijdelijke oplossing. Bob van Ginkel, managing director bij Robert Walters Amsterdam: "Onze ervaring is dat de helft van de mensen die een tegenbod geaccepteerd heeft alsnog binnen een halfjaar weg is. […] Het onderlinge vertrouwen is weg en als de baan inhoudelijk niet veranderd is, zijn de echte problemen niet opgelost. De werknemer ging niet voor niets op zoek naar een andere baan."

Benchmarking

Bedrijven doen er volgens Van Ginkel goed aan om in goede én slechte tijden aan benchmarking te doen, om te controleren of alle arbeidsvoorwaarden, dus niet alleen het salaris, marktconform zijn. "Het is vooral belangrijk om te blijven praten met je werknemers om te kijken of ze op alle fronten nog tevreden zijn. En dan natuurlijk niet alleen tijdens de verplichte evaluatie- en beoordelingsgesprekken."

Als werknemers de organisatie willen verlaten, ben je ook qua salarisaanpassingen eigenlijk al te laat, zegt Van Ginkel: "Het probleem bij veel grote bedrijven is dat ze vasthouden aan salarisschalen die jaren geleden zijn vastgesteld. Als er een werknemer meer gaat verdienen als gevolg van een tegenbod, zien wij regelmatig bij opdrachtgevers dat anderen in de organisatie hier iets van meekrijgen en op hun beurt ook ontevreden worden. Voor je het weet dreigt 10 procent van je werknemers om weg te gaan. Uiteindelijk was je goedkoper uit geweest als je al bij voorbaat alle salarissen had aangepast."

De voornaamste reden om van baan te veranderen blijkt overigens niet een hoger salaris te zijn, maar de behoefte aan loopbaanontwikkeling. Slechts 17 procent van de professionals is bereid van baan te wisselen in ruil voor een beter salaris, terwijl 33 procent een nieuwe baan zou aannemen als deze betere carrièreperspectieven zou bieden.

Financiële sector

In de financiële sector wordt het vaakst een tegenbod gedaan. Maar liefst 65 procent van de professionals werkzaam bij een bank of andere financiële instelling heeft weleens een tegenbod van hun werkgever ontvangen. Van deze groep nam 47 procent het aanbod aan. Volgens Van Ginkel is dit niet verrassend: "Er heerst een enorme schaarste aan professionals in compliance, regulatory reporting en risk management. Veel afdelingen kunnen het zich onder de druk van de nieuwe regelgeving niet veroorloven dat er mensen vertrekken, waardoor men vaak geen andere oplossing ziet dan het doen van een tegenbod."

Professionals werkzaam in tax krijgen het minst vaak een tegenbod. Slechts 39 procent van de professionals in deze sector heeft geeft aan ooit een tegenbod te hebben ontvangen. Ook dit is volgens Van Ginkel logisch: "Binnen tax heerst nog geen schaarste. Er is zelfs een overschot aan fiscalisten. Ook zijn werknemers binnen deze vakgebieden over het algemeen risicomijdend en wisselen ze minder snel van baan."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.