Nieuws

AFM onderzoekt rol accountant PrivaZorg-schandaal

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar de rol van accountants- en advieskantoor Grant Thornton bij het wegsluizen van miljoenen euro bij PrivaZorg.

Dat hebben de NBA en Grant Thornton bevestigd tegenover Follow The Money. Vanaf 1996 was Grant Thornton als adviseur zeer nauw betrokken bij de bedrijfsvoering van PrivaZorg. Met hulp van adviseurs van Grant Thornton zetten de oprichters van PrivaZorg een zo complexe structuur van stichtingen en bv's op dat voor buitenstaanders verborgen bleef hoe het bedrijf precies in elkaar stak.

In augustus 2019 bleek uit een berekening van FTM dat de oprichters vanaf 1996 tot eind 2014 minimaal 14,2 miljoen euro uit PrivaZorg had gehaald. Een poging om in 2018 twaalf miljoen uit PrivaZorg te halen, mislukte door een ingreep van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Na publicaties van Trouw en Follow the Money leidden de misstanden bij PrivaZorg en de rol van de accountant daarin tot Kamervragen. De NBA drong destijds ook aan op nader onderzoek. 

In een reactie zegt Grant Thornton dat het inmiddels alle banden met PrivaZorg heeft verbroken en interne maatregelen heeft genomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.