Nieuws

ING bevestigt vertrek topman Ralph Hamers naar UBS

ING heeft het aankomende vertrek van topman Ralph Hamers bevestigd. Hij vertrekt op 30 juni bij de bank en gaat vanaf september aan de slag bij de Zwitserse bank UBS.

De Britse zakenkrant Financial Times bracht het nieuws over de overstap van de bankier als eerste naar buiten. Hamers (53) werkte 29 jaar bij ING  en was sinds 2013 topman bij de bank, als opvolger van Jan Hommen. "De afgelopen zes jaar heeft Hamers ING getransformeerd in een digitale bank", schrijft de bank in een verklaring.

"Ik ben trots op wat ik heb bereikt in de afgelopen zes jaar", aldus Hamers. "We hebben de reorganisatie afgerond en hebben de Nederlandse overheid volledig afbetaald. Ons klantenbestand is met twintig procent gegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat we de stappen hebben genomen om ING voor te bereiden op een digitale en mobiele toekomst."

Hans Wijers, de voorzitter van de raad van commissarissen van ING, vindt het jammer dat Hamers weggaat. "We wensen hem het allerbeste in zijn nieuwe rol. Zijn visie en klantgerichtheid zijn een inspiratie geweest tijdens zijn jaren als topman." 

Loonsverhoging en boete

Op die visie en klantgerichtheid valt het nodige af te dingen. Hamers en de rvc van ING kwamen in het voorjaar van 2018 negatief in het nieuws wegens een omstreden loonsverhoging voor de topman, die onder druk van media en politiek uiteindelijk werd teruggedraaid. In september van datzelfde jaar kreeg ING vervolgens een recordboete van 775 miljoen euro opgelegd, wegens het faciliteren van witwaspraktijken. 

Financieel directeur Koos Timmermans werd door de bank geslachtofferd in de witwaszaak, maar Hamers bleef aan als ceo van ING. President-commissaris Wijers betuigde in het jaarverslag over 2018 spijt over een en ander. 

ING worstelt met oplopende kosten om zijn functie van poortwachter goed te kunnen vervullen. De bank werft nu veel personeel dat met nieuw, strenger antiwitwasbeleid aan de slag gaat. Ook worden dossiers van klanten doorgespit op mogelijke aanwijzingen voor criminele activiteiten. Verder raakt de bank nog steeds geld kwijt aan witwasgerelateerde boetes, zoals recentelijk in Italië

Wegkomen

Hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn (Nyenrode) stelt tegenover BNR Nieuwsradio dat Hamers met name als het gaat om digitalisering bij ING een "goed track record" heeft opgebouwd. Hij verbaast zich er wel over dat bestuurders op het hoogste niveau ook met hoge boetes kunnen wegkomen. "Het grote verschil tussen wat er aan de top en op lager niveau bij banken gebeurt blijft mij wel bezig houden."  

Net als ING werd UBS tijdens de financiële crisis door de belastingbetaler gered. De voorganger van Hamers bij UBS, Sergio Ermotti, verdiende er jaarlijks zo'n dertien miljoen euro. Koelewijn verwacht dat Hamers niet voor minder zal gaan en zijn salaris bij de Zwitserse bank in vergelijking met ING wel met een factor vijf of zes ziet vermenigvuldigen. "In het buitenland tel je als bankier pas mee als je veel verdient, terwijl je in Nederland een paria bent."

ING heeft nog geen opvolger voor Hamers benoemd.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.