Nieuws

ING: 'Toerisme in Azië krijgt klap van meer dan 100 miljard'

De uitbraak van het coronavirus in China zorgt naar schatting voor meer dan 100 miljard dollar aan schade in de Aziatische toerismesector. Dat hebben economen van ING becijferd.

Volgens hen lopen hotels, restaurants, winkels, luchtvaartmaatschappijen en andere reisgerelateerde bedrijven in tal van Aziatische landen inkomsten mis, omdat met name Chinezen nu minder op vakantie gaan en tripjes naar China zelf massaal worden gemeden.

Op basis van verschillende aannames komt ING voor 2020 op een totale verwachte omzetderving voor de Aziatische toerismesector tussen de 105 miljard en 115 miljard dollar. Het gaat naast China zelf, om landen als Thailand, Japan, Zuid-Korea en Vietnam.

"Het is veel te vroeg om te speculeren hoe ver deze virusuitbraak zal gaan. Maar amper twee maanden na het begin van de epidemie zijn de gevolgen al ingrijpend", benadrukt ING. "Delen van China zijn letterlijk afgesloten van de buitenwereld en er wordt zeer weinig gereisd tussen China en andere delen van Azië."

Inmiddels zorgt een uitbraak van het virus voor problemen in het noorden van Italië. Onder meer het beroemde carnaval van Venetië is als gevolg daarvoor voortijdig gestopt. De Europese Unie maakt 232 miljoen euro vrij om de wereldwijde verspreiding van het virus tegen te gaan.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.