Nieuws

'Klimaatrisico's funest voor veel branches en bedrijven'

De gevolgen van de klimaatrisico's pakken dramatisch uit voor de economie, stelt Euler Hermes. Meer en meer krijgen bedrijven te maken met klimaat-obstakels. Volgens de kredietverzekeraar zijn de stilvallende bouw, de halvering van de veestapel en het laagterecord van de Duitse auto-industrie pas de eerste voortekenen.

Klimaatontwikkelingen gaan in toenemende mate de groei, het marktaandeel en de winstgevendheid van bedrijven beïnvloeden, aldus Euler Hermes. Bedrijven die nu nog goed draaien, kunnen door klimaatregels opeens in de gevarenzone terecht komen. De kredietverzekeraar waarschuwt daarom bedrijven om de ontwikkelingen bij hun afnemers goed in de gaten te houden.

Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting bij Euler Hermes Nederland: "Door de klimaatontwikkelingen wordt de kans groter dat facturen die vroeger keurig op tijd betaald werden straks opeens onbetaald blijven. Daarmee vergroot ook de kans op faillissementen."

In de beoordeling van landen (en bedrijven aldaar) neemt Euler Hermes vanaf nu ook klimaatindicatoren op. "Onze researchafdeling houdt voortaan rekening met de effecten van klimaatoverlast zoals extreme droogte of wateroverlast. En dat geldt ook voor de effecten van klimaatregels", aldus Geeroms.

Ingrijpende disruptie

Euler Hermes ziet het klimaat als een ingrijpende disruptie. Geeroms wijst naar noodsignalen uit allerlei hoeken, van bouw tot banken, van accountants tot industrie. "Lange tijd is klimaat bekeken vanuit de hoek van duurzaamheid. Maar het is ook een puur financieel-economisch probleem. De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel waarschuwt deze week dat de klimaatproblematiek in de financiële wereld een nieuwe mondiale systeemcrisis kan veroorzaken. Een financiële crisis die nog verwoestender zal zijn dan de vorige. Het klimaat raakt de corebusiness van banken en verzekeraars, de afdekking van risico's. De sector is niet bestand tegen de zware economische schokken en financiële verliezen die klimaatmaatregelen veroorzaken. Het gros van de financiële wereld is onvoorbereid en niet verzekerd."

'Klimaat is financieel'

Geeroms noemt ook de onlangs verschenen publieke managementletter over klimaatbeleid van de NBA. Daarin stelt de beroepsorganisaties dat bedrijven en organisaties die nalaten aandacht te besteden aan hun klimaatbeleid, financiële risico's lopen: van boetes tot verlies van marktaandeel, bijvoorbeeld als gevolg van reputatieschade. "De NBA roept op om de klimaatproblematiek vooral ook 'financieel' te bekijken. Bij het beoordelen van de financiële gezondheid van bedrijven zal het klimaatbeleid een steeds grotere rol gaan spelen", aldus Geeroms.

Ook in het Global Risk Report 2020 van het World Economic Forum (WEF) staat klimaatverandering bovenaan. Geeroms: "Bijna achthonderd experts en beslissers in het zakenleven en de politiek noemen het klimaat als de grootste bedreiging voor de wereldeconomie. Overal staat het opeens bovenaan op de agenda. Het lijkt wel of iedereen nu wakker schrikt."

Volgens Geeroms vormen margedruk door hogere (emissie)kosten en een stortvloed aan regels voor veel bedrijven een directe bedreiging. "Complete ondernemingen, of onderdelen ervan,  kunnen hun volledige waarde verliezen. Tot 2030 moet het bedrijfsleven wereldwijd 2,5 biljoen dollar neertellen om te voldoen aan de intensievere klimaatregulering. Sectoren die het hardst worden getroffen zijn energie, staal en lucht- en zeevervoer."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.