Nieuws

Coronavirus: DNB praat met financiële sector, Britten verlagen rente

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat met de financiële sector praten over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de Britse centrale bank kondigde vanochtend aan de rente te verlagen.

Bij het DNB-overleg schuiven ook ambtenaren van het ministerie van Financiën aan. Het initiatief voor het gesprek komt van DNB die in kaart wil brengen hoe de sector de uitbraak merkt. Ook biedt het gesprek een kans om de laatste ontwikkelingen te bespreken.

De centrale bank benadrukt voortdurend overleg te hebben met de banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Het gesprek is volgens een woordvoerder dan ook "zeker geen crisisoverleg".

Minister Wopke Hoekstra van Financiën maakte in zijn wekelijkse gesprek op RTL Z al melding van het overleg. Hoekstra zei daar verder dat het kabinet "alles zal doen wat nodig is" om te voorkomen dat bedrijven kopje onder gaan door de uitbraak van het virus.

BoE verlaagt rente

De Bank of England (BoE) heeft zijn belangrijkste rentetarief verlaagd om de schadelijke economische gevolgen van de verspreiding van het nieuwe coronavirus te verzachten. De rente wordt met een half procentpunt verlaagd naar 0,25 procent. Daarnaast komt de BoE met een nieuw financieringsplan voor kleine en middelgrote bedrijven.

Beleidsmakers van de BoE stemden unaniem in met de maatregelen. Volgens de centrale bank kan een lagere rente het vertrouwen onder consumenten en bedrijven ondersteunen, nu die door de virusuitbraak onder druk staat. Het verlaagde tarief moet er ook voor zorgen dat huishoudens en ondernemers voldoende toegang hebben tot krediet.

Het is de eerste keer sinds augustus 2016 dat de Britten de rente verlagen. De centrale bank maakte de beslissing nog voor het officiële rentebesluit later deze maand bekend, waarmee de BoE het voorbeeld volgde van de Amerikaanse Federal Reserve. De centralebankenkoepel in de Verenigde Staten verlaagde vorige week de rente tussentijds wegens de economische risico's die het coronavirus met zich meebrengt. Donderdag is er een rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk komt de ECB ook met steunmaatregelen vanwege het virus.

Financiering

Het nieuwe financieringsplan van de BoE moet ervoor zorgen dat financieel dienstverleners ook daadwerkelijk meer geld in de economie pompen. De centrale bank leent voor een periode van vier jaar extra geld uit aan banken en andere kredietverstrekkers tegen het nieuwe, verlaagde rentetarief. Vooral banken die mkb'ers van krediet voorzien kunnen op extra financiering van de BoE rekenen.

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk verlaagde ook de vereiste kapitaalbuffer die banken moeten aanhouden om conjunctuurschommelingen in de Britse economie op te vangen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.