Nieuws

Fiscus: 'Aangiftesysteem biedt meer informatie over zelfstandigenaftrek'

De Belastingdienst heeft in het online aangifteprogramma extra hulpteksten toegevoegd die ondernemers meer duidelijkheid moeten geven over het recht op zelfstandigenaftrek.

De Belastingdienst heeft de hulpteksten in de online aangifte toegevoegd om ondernemers die zelf aangifte doen te helpen bij het juist en volledig invullen van het winstgedeelte. In de hulpteksten wordt vooral aandacht gevraagd voor het vooraf checken op het recht op zelfstandigenaftrek. "Hiervoor is het gebruik van de OndernemersCheck verstandig. Deze helpt zzp’ers te bepalen of zij aangifte moeten doen als ondernemer of als particulier en welke aftrekposten zij kunnen benutten", aldus de fiscus.

De OndernemersCheck geeft zzp’ers aan de hand van ongeveer twintig vragen anoniem een indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de MKB-winstvrijstelling.

Ook nieuw in de aangifte is dat er een melding verschijnt wanneer de ondernemer een lage omzet opgeeft in combinatie met een hoog aantal uren besteed aan bedrijfsactiviteiten. Die combinatie ligt niet voor de hand, waardoor er volgens de Belastingdienst hoogstwaarschijnlijk geen gebruik gemaakt kan worden van aftrekposten die afhankelijk zijn van het urencriterium. Deze nieuwe meldingen voorkomen volgens de fiscus fouten in de aangifte. Ook biedt de Belastingdienst een aangiftechecklist met zes checks, die volgens de fiscus "helpen bij een soepele, goede en volledige aangifte".

Brief

Deze periode doen ruim 1,4 miljoen ondernemers, waaronder veel zzp’ers werkzaam in de zakelijke dienstverlening de aangifte inkomstenbelasting over 2019. Zo’n 450 duizend van hen vullen zelf de belastingaangifte in op Mijn Belastingdienst. Anderen besteden de aangifte uit aan een belastingadviseur of administratiekantoor.

Eind februari stuurt de Belastingdienst veel ondernemers die in de aangiften 2018 zelfstandigenaftrek hebben aangegeven, een brief over de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Het gaat om brieven aan zzp’ers die in hun btw-aangiften over 2019 een jaaromzet van minder dan  10 duizend euro aangaven. Vanwege deze omzet is de kans groot dat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor toepassing van de zelfstandigenaftrek. Wanneer dit het geval is mogen zij de zelfstandigenaftrek niet toepassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.