Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 25 maart

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Akkoord Amerikaanse Senaat over steunpakket van 2 biljoen dollar

ANP - De Amerikaanse regering heeft een akkoord bereikt met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar (1850 miljard euro) om het land en de economie te helpen met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. De Senaat zal woensdag over het akkoord stemmen. Het pakket moet vervolgens ook nog langs het Huis van Afgevaardigden, voordat het op het bureau van president Donald Trump belandt. 

De details over het stimuleringspakket zijn nog niet bekendgemaakt. Naar verwachting behelst het onder meer 500 miljard dollar om de hard geraakte sectoren te helpen en een vergelijkbaar bedrag om miljoenen Amerikaanse families te steunen met een direct geldbedrag van 3000 dollar. Ook komt er 350 miljard voor leningen aan kleine bedrijven en 250 miljard voor hulp aan mensen die werkeloos zijn geraakt. Daarnaast gaat er 75 miljard naar de ziekenhuizen.

Hoekstra: EU moet geld opzijleggen voor nieuwe crisis

ANP - De Europese Unie moet geld en middelen opzijzetten voor een eventuele nieuwe crisis, zei minister van Financiën Wopke Hoekstra gisteren in gesprek met RTL Nieuws.

De EU kondigde eerder deze maand al een investeringsfonds aan van 25 miljard euro. Ook worden de begrotingsregels tijdelijk losgelaten. De Unie moet nu flink investeren om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken, vindt Hoekstra. In de nieuwe meerjarenbegroting moet daarnaast geld opzijgezet worden voor het geval een nieuwe crisis uitbreekt, vergelijkbaar met het coronavirus. "Denk alsjeblieft na over zo'n crisisscenario", zegt Hoekstra.

Duitsland maakt 156 miljard vrij voor noodplan corona

ANP/DPA - Duitsland trekt 156 miljard euro uit voor een pakket maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Alle partijen in de Bondsdag steunden woensdag een voorstel daarover.

Cybercriminelen blijven oplichtingsmails over coronavirus sturen

ANP - Oplichters versturen momenteel veel phishingmails die zogenaamd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afkomstig zijn. Daarvoor waarschuwt cyberbeveiliger Mimecast. In de mail van de 'WHO' staat een link naar maatregelen die mensen kunnen nemen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Wie op de link klikt, belandt op een nagemaakte site van de WHO. Om de maatregelen te zien, moeten mensen hun telefoonnummer, e-mailadres en wachtwoord invullen. Die gegevens belanden in verkeerde handen. Het telefoonnummer kunnen de oplichters gebruiken om later schadelijke sms'jes te versturen of om mensen te bellen.

Duits ondernemersvertrouwen gekelderd door coronacrisis

ANP/DPA - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is onder druk van de coronacrisis in maart nog sterker gekelderd dan eerder werd aangenomen. Dat meldde het vooraanstaande onderzoeksinstituut Ifo op basis van een definitief cijfer. De vertrouwensindex van Ifo kwam uit op een definitieve stand van 86,1, tegen 96 in februari. Het is de sterkste daling die is gemeten sinds 1990, toen de Duitse hereniging plaatsvond. De graadmeter staat nu op het laagste niveau sinds 2009.

Oproep 9 EU-leiders voor gezamenlijk schuldinstrument

ANP - Negen EU-leiders roepen op een "gezamenlijk schuldinstrument" in het leven te roepen om de Europese gezondheidsindustrie financieel te steunen in de strijd tegen het coronavirus, alsook de bredere economie. In een door onder meer Parijs, Rome en Madrid ondertekende brief aan EU-president Charles Michel pleiten ze voor het opzetten van "preventieve kredietlijnen" via "een EU-instelling". Behalve de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse en Spaanse premiers Giuseppe Conte en Pedro Sánchez ondertekenden ook de leiders van Portugal, Ierland, Luxemburg, Slovenië, België en Griekenland de oproep.

De brief is verstuurd nadat de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) het dinsdag niet eens werden over het inzetten van zwaardere Europese middelen zoals de uitgifte van euro-obligaties. Minister Wopke Hoekstra is daar fel tegen. Volgens Eurogroepvoorzitter Mario Centeno, die ook aan Michel heeft geschreven, is er wel "brede steun" om de aanzienlijke middelen van het permanente noodfonds ESM in te zetten. Het fonds heeft een leencapaciteit van 410 miljard euro. Te denken valt aan het openen van preventieve kredietlijnen, beschikbaar voor alle lidstaten onder voorwaarde dat de lening corona-gerelateerd is. De aandeelhouders van het ESM zijn de 19 eurolanden. Het fonds is volgens Hoekstra niet bedoeld voor de ontstane situatie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.