Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 26 maart

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Nibud komt vanwege coronacrisis met speciale Geldkrant

ANP - Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt vanwege de coronacrisis met een speciale online-editie van de Geldkrant. In de Geldkrant staan onder meer besparingstips en wordt uitgelegd wie vanwege de problemen nu recht heeft op financiële bijstand en waar diegene dan moet zijn. In de Geldkrant legt een gedragsdeskundige ook uit hoe mensen met financiële stress om kunnen gaan. Gemeenten kunnen de krant op maat laten maken om inwoners daarmee te informeren over de regelingen die zij hebben getroffen om mensen te helpen.

Ook houdt het Nibud met de website Geldwijzer Corona consumenten op de hoogte van actuele ontwikkelingen, die in deze tijd belangrijk zijn voor de portemonnee van de Nederlandse huishoudens.

WTO: Economische neergang door virus groter dan in 2008

ANP/RTR - De recessie veroorzaakt door de coronapandemie zorgt wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen dan de financiële crisis van 2008, zegt directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "De pandemie gaat onvermijdelijk een enorme impact hebben", zei Azevêdo in een thuis opgenomen video die op de website van de organisatie werd geplaatst.

De economen van de WTO zien een "zeer scherpe daling" in de wereldwijde handel. Over enkele weken denkt Azevêdo met een officiële raming te kunnen komen. Wel ziet hij dat landen goede stappen nemen om directe economische schade zoveel mogelijk te vermijden. Hij roept landen op om daarbij samen te werken. "Het coördineren van inspanningen vergroot ons gezamenlijke vermogen om te vechten tegen een recessie."

Oud-DSM topman Sijbesma speciaal gezant voor coronacrisis

ANP - Feike Sijbesma, voormalig topman van chemieconcern DSM gaat tijdelijk als speciaal gezant optreden in de coronacrisis. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Hugo de Jonge, heeft namens het kabinet aan hem gevraagd of hij deze rol wil vervullen. Sijbesma gaat in eerste instantie kijken welke opties er voor Nederland zijn voor coronatests en hoe het zit met de beschikbaarheid ervan. Hij zal hiertoe samen werken met de door VWS ingestelde Taskforce Diagnostiek.

Sijbesma nam in februari afscheid bij DSM na bijna 13 jaar als bestuursvoorzitter aan het roer te hebben gestaan van het speciaalchemieconcern.

'Het lukt niet alle uitzendkrachten aan het werk te houden'

ANP - Het gaat niet lukken om alle uitzendkrachten aan het werk te houden in deze coronacrisis. Dat zei Jurriën Koops van de branchevereniging voor uitzendondernemingen ABU in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. ABU merkt wel dat werkgevers met de tot voor kort aanwezige krapte op de arbeidsmarkt in het achterhoofd bereid zijn hun uitzendkrachten aan zich te binden. Zelf probeert de branchevereniging uitzendkrachten uit sectoren waar minder werk is ergens anders in te zetten. Dat alles is bij langdurige crisis onvoldoende om banenreductie te voorkomen, zo klinkt het.

Zelfs met een noodpakket van de overheid verwacht Koops niet dat bedrijven en ondernemers alle uitzendkrachten aan het werk kunnen houden. "Vandaar dat wij zeggen: creëer een ruimhartige WW zodat deze mensen in ieder geval een inkomensvoorziening hebben." De uitzendbranche loopt nu vanwege de coronacrisis al zo'n 30 procent van zijn opbrengsten mis, schat ABU in.

VNO en MKB NL: 'Bijna geen bedrijfstak ontkomt aan coronapijn'

ANP - Vrijwel alle sectoren in Nederland hebben te lijden onder de impact het nieuwe coronavirus. Het overgrote deel van Nederlandse brancheorganisaties voorziet een stevige terugval van de inkomsten, terwijl de toegang tot noodkredieten nog beperkt is.

Dit melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op basis van een enquête waaraan 158 directeuren van brancheverenigingen hebben meegedaan. Ongeveer de helft van hen ziet dat in hun sector de omzet terugloopt, variërend van een vijfde van de inkomsten tot en met alle omzet.

Meer dan 80 procent van de branchedirecteuren verwacht dat bedrijven in hun sector extra financiering en krediet nodig hebben om de coronacrisis door te komen. Tegelijkertijd geeft een minderheid van 22 procent van de ondervraagden aan dat de toegang tot noodkrediet of financiering op dit moment in orde is.

De invloed op de arbeidsmarkt is direct te voelen, verwachten de respondenten. Van hen voorziet 83 procent binnen drie maanden een afname van de werkgelegenheid.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.