Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 27 maart

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

'Coronamaatregelen wegen zwaar op economie, maar zijn nodig'

ANP - De bestrijding van de corapandemie zorgt voor grote economische ontwrichting. Toch moeten overheden vergaande crisismaatregelen niet schuwen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Elke maand dat grote economieën in een zogeheten lockdown verkeren, drukt dat volgens OESO-secretaris-generaal José Ángel Gurría met ongeveer 2 procentpunt op hun jaarlijkse economische groei. "Alleen al in de toeristische sector daalt de productie tussen de 50 en 70 procent in deze periode. Veel economieën zullen een recessie doormaken."

De OESO heeft niettemin de indruk dat overheden hun inspanningen om de verspreiding van het virus in bedwang te houden verder zouden kunnen intensiveren. Regeringen moeten volgens Gurría ook met krachtigere, beter gecoördineerde maatregelen komen om de economische klappen op te vangen.

"De hoge kosten die de volksgezondheidsmaatregelen vandaag met zich meebrengen, zijn noodzakelijk om veel tragischere gevolgen en een nog grotere impact op onze economieën morgen te voorkomen", stelt hij. "Miljoenen doden en ingestorte gezondheidszorgsystemen zullen ons financieel en als samenleving decimeren, dus het vertragen van deze epidemie en het redden van mensenlevens moet de eerste prioriteit van de overheid zijn."

IMF overweegt bijzondere maatregelen om coronacrisis te bezweren

ANP - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) denkt vanwege de coronacrisis na over steunmaatregelen die afwijken van zijn traditionele noodkredieten. Zo onderzoekt het fonds of het mogelijk is om landen te helpen die kampen met een tekort aan vreemde valuta.

"We bevinden ons in een ongekende situatie waarin een wereldwijde gezondheidspandemie is uitgegroeid tot een economische en financiële crisis", zegt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva in een verklaring. Ze gaat ervan uit dat de wereldeconomie dit jaar zal krimpen omdat in tal van landen het normale leven momenteel stilligt.

Veel nationale overheden hebben al buitengewone maatregelen genomen om levens te redden en de economische activiteit veilig te stellen, weet Georgieva. "Maar er is meer nodig. Er moet prioriteit worden gegeven aan gerichte fiscale steun aan kwetsbare huishoudens en bedrijven om het herstel in 2021 te versnellen en te versterken."

Georgieva hoopt tijdens de grote voorjaarsvergadering van het fonds in april een sterk pakket aan maatregelen te kunnen voorleggen. Het IMF heeft eerder al tientallen miljarden opzijgezet om landen te ondersteunen bij het verzachten van de economische pijn. Als het nodig is kan het fonds zelfs voor zo'n 1000 miljard dollar aan leningen regelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.