Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 30 maart

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Al duizenden aanvragen bij corona-noodloket voor bedrijven

ANP - Enkele duizenden ondernemers hebben sinds vrijdag een aanvraag ingediend bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen worden door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Ondernemers die hun zaak door overheidsmaatregelen tegen het coronavirus hebben moeten stilleggen, bijvoorbeeld eigenaren van eet- en drinkgelegenheden en sportscholen, kunnen via het loket een eenmalige gift van 4000 euro aanvragen. De regeling is bedoeld om de meest acute financiële nood te verlichten.

Afgelopen weekeinde was er veel te doen over de regeling, Zo was het digitale loket door een storing tijdelijk uit de lucht. Ook klaagden veel winkeliers die de deuren ook hebben gesloten dat zij niet in aanmerking kwamen. Het kabinet besloot daarop de regeling uit te breiden zodat bijvoorbeeld kledingwinkels er ook onder vallen.

Het kabinet schatte eerder dat ruim 100.000 bedrijven een beroep konden doen op de oorspronkelijke regeling. Daar komen door de uitbreiding vermoedelijk enkele tienduizenden bij. Het noodloket draait weer zonder problemen, waardoor het aantal aanvragen hard oploopt, aldus de zegsman.

Het kabinet heeft voor de regeling een half miljard opzij gezet, maar is bereid meer uit te trekken als dat nodig is. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer riep ondernemers vorige week op pas een aanvraag te doen als zij in acute betalingsproblemen dreigen te komen, om overbelasting van het loket te voorkomen.

Economisch vertrouwen eurozone keldert door coronacrisis

ANP - Het economisch vertrouwen van bedrijven en consumenten in de eurozone laat in maart een historische daling zien door de coronacrisis. Dat meldde de Europese Commissie bij de publicatie van haar graadmeter die het vertrouwen meet. Die index kelderde deze maand met 8,9 punten tot een stand van 94,5 punten, de scherpste afname sinds het begin van de metingen.

In alle bedrijfssectoren nam het vertrouwen af, met name in de dienstensector met bijvoorbeeld toerisme en horeca en bij de detailhandel. Maar ook in de industrie en de bouw stond het vertrouwen onder druk. Het consumentenvertrouwen toonde de grootste daling ooit door zorgen over de economische schade door de virusuitbraak en de maatregelen om de ziekte in te dammen.

De grootste daling van het vertrouwen in de grote economieën van de eurozone waren te zien in Italië en Duitsland, en in wat mindere mate in Frankrijk, Nederland en Spanje.

De Europese Commissie stelt dat het overgrote deel van de respondenten in het onderzoek werd ondervraagd voordat in veel Europese landen strikte quarantainemaatregelen werden ingevoerd om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Mogelijk is de weergegeven stand van zaken daardoor vertekend.

Vertrouwen ebt weg bij winkeliers, horeca en reisbranche

ANP - Ondernemers in de horeca, reisbranche en in de detailhandel hebben steeds minder vertrouwen in de economie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schatten zij het economisch klimaat in de komende maanden aanzienlijk negatiever in, vermoedelijk als gevolg van het nieuwe coronavirus.

Het CBS merkt op dat de enquête over de maand maart al grotendeels ingevuld was voordat het kabinet op 12 maart strenge maatregelen aankondigde om de verspreiding van het virus in te dammen. Ondernemers die de vragen na die datum beantwoordden waren volgens het statistiekbureau in doorsnee nog pessimistischer over de toekomst.

De laatste keer dat de detailhandel, de horeca en de reisbranche alle drie negatief waren over het economisch klimaat was in december 2014. In de reisbranche steeg het aantal ondernemers dat een verslechtering van het economisch klimaat verwacht het snelst. Circa 80 procent van de ondervraagden oordeelde negatief over het economische klimaat. Bij de horeca ging het vooralsnog om drie op de tien ondernemers die een verslechtering van het economisch klimaat voorzagen in de komende drie maanden.

In de detailhandel verwachtte in maart per saldo 11 procent van de ondernemers een verslechtering van het economisch klimaat. Sinds de start van de waarneming waren detailhandelsondernemers alleen in maart 2013 negatiever.

Verruimde GO-regeling gepubliceerd

De verruimde regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) is vrijdag 27 maart in de Staatscourant gepubliceerd. De verruiming van de GO-regeling is een van de eerder aangekondigde maatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis.

Allereerst is de hoogte van de lening waarvoor garant wordt gestaan, verhoogd van 50 miljoen naar 150 miljoen euro. Omdat leningen voor de helft gegarandeerd worden, wordt hiermee het maximale garantiebedrag van de GO verhoogd van 25 miljoen naar 75 miljoen euro. Ook is het subsidieplafond verhoogd van 200 miljoen euro naar 1,5 miljard euro.

Meer informatie over de verruimde GO-regeling is beschikbaar op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meer tijd voor indienen WBSO-mededeling 2019

Vindsubsidies - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft WBSO-aanvragers langer de tijd om de gerealiseerde S&O-uren en eventuele gemaakte kosten en uitgaven over het jaar 2019 door te geven. Dit geeft RVO aan in een e-mail die is verstuurd aan WBSO-aanvragers.

Aanvragers die voor 2019 WBSO hebben aangevraagd, zouden normaal gesproken de WBSO-mededeling over 2019 uiterlijk 31 maart 2020 hebben moeten indienen. Aanvragers die vanwege de coronacrisis niet in staat zijn om de mededeling op tijd te doen, krijgen nu echter uitstel tot uiterlijk 15 juni 2020.

Vanwege de bijzondere omstandigheden is dit in overleg met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Financiën besloten, aldus RVO.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.