Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis – 23 maart

Vanaf vandaag: een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis.

VNG: gemeenten hebben mogelijkheden voor hulp aan ondernemers

ANP - Nederlandse gemeenten hebben verschillende opties om ondernemers bij te staan die kampen met problemen door de coronacrisis. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De organisatie wijst onder meer op de mogelijkheid om belastingvoordelen door te voeren zoals bij de ozb-regelingen of de toeristen-, reclame- en precariobelasting. Dat laatste is een heffing voor het gebruik van openbare grond.

Ook kunnen gemeenten kiezen voor uitstel van betaling, het eventueel kwijtschelden van verplichtingen of het opschorten van invorderingen. "Welke maatregelen het meest effectief zijn, is een lokale afweging", aldus de VNG.

De VNG ondersteunt naar eigen zeggen gemeenten door de juridische kaders te schetsen, adviezen te geven en gemeenten bij elkaar te brengen in diverse overleggen. Daarnaast is de VNG in gesprek met het Rijk en diverse belangenorganisaties over de financiële consequenties.

Gepensioneerde zorgmedewerkers kunnen weer aan de slag zonder fiscale gevolgen voor pensioen

Gepensioneerde zorgmedewerkers, die hun pensioen meer dan vijf jaar vóór hun AOW-leeftijd vervroegd hebben laten ingaan, kunnen nu in verband met de uitbraak van het coronavirus opnieuw weer aan het werk gaan, zonder dat dit fiscale gevolgen heeft voor hun pensioen. Dat meldt de Belastingdienst.

Deze groep zorgmedewerkers heeft bij de vervroegde ingang van het pensioen verklaard dat zij niet meer van plan waren om te gaan werken. "Het is aannemelijk dat deze gepensioneerde zorgmedewerkers op moment van vervroegde pensionering niet de intentie hadden om later weer aan het werk te gaan. De uitbraak van het coronavirus COVID-19 is een nieuw ontstane situatie en vormt de aanleiding voor het hervatten van de werkzaamheden. Op het moment van vervroegde pensionering was dit natuurlijk niet voorzienbaar", aldus de Belastingdienst in een Vraag & Antwoord op de pensioensite van de dienst.

Rabobank: economie in recessie, steunmaatregelen helpen herstel in tweede helft 2020

De Rabobank verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,2 procent krimpt, als ervan uitgegaan wordt dat de virusuitbraak in het tweede kwartaal wordt bezworen. De crisis raakt bijna alle sectoren, maar de grootste klappen vallen in de bouw, de landbouw, de horeca en de vervoersector, stelt de bank.

De steunmaatregelen van de overheid zijn volgens Rabobank-econoom Carlijn Prins "cruciaal om huishoudinkomens op peil te houden en om te voorkomen dat bedrijven omvallen die in normale tijden gezond en concurrerend zijn. Bedrijven en huishoudens kunnen dan weer de draad oppakken zodra de coronacrisis voorbij is."

Prins wijst erop dat de maatregelen veel leed kunnen verzachten, maar dit niet helemaal kunnen wegnemen. Ze kunnen bijvoorbeeld niet voorkomen dat sommige mensen te maken krijgen met een daling van hun inkomen. "Zo wordt mogelijk niet voor elke flexwerker werktijdverkorting aangevraagd, worden tijdelijke contracten misschien niet allemaal verlengd en zullen zzp'ers het aantal opdrachten zien teruglopen."

October schort kapitaalaflossingen op voor alle bedrijven

Mkb-financieringsplatform October schort kapitaalaflossingen voor alle bedrijven voor de komende drie maanden op. Het betreft openstaande leningen aan in totaal 523 mkb-bedrijven. Kredietnemers hoeven niet aan te tonen dat zij geraakt worden door gevolgen van het coronavirus. Ook ziet October af van de maandelijkse running fee, aldus het platform.

De opschorting wordt uniform toegepast. Alle kredietnemers in de landen waar October actief is worden voor drie maanden gevrijwaard van aflossing. Die landen zijn Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland.

De maatregel staat los van eventuele steunmaatregelen die afzonderlijke regeringen in de komende weken wellicht nog zullen gaan nemen, aldus October.

Alle ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug

De ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten.

De brancheorganisaties voor de kinderopvang, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst/Toeslagen tekenden vandaag een intentieverklaring om dit snel te kunnen regelen.

Berlijn trekt 750 miljard euro voor steunmaatregelen economie

ANP - De Duitse regering is een pakket maatregelen voor ondersteuning van de Duitse economie overeengekomen met een waarde van 750 miljard euro. Om die maatregelen te bekostigen, steekt Berlijn zich voor het eerst sinds 2013 weer dieper in de schulden.

De Duitse begroting wordt met 156 miljard euro vergroot. Dat bedrag wordt volledig geleend. Eerder op de dag stuurde het Duitse kabinet een wet naar de Bondsdag voor een economisch stabiliteitsfonds ter waarde van 100 miljard euro, dat belangen in bedrijven kan nemen om overnames door buitenlandse kapers te voorkomen.

Ook geeft Duitsland 100 miljard euro voor leningen aan noodlijdende bedrijven aan ontwikkelingsbank KfW. Die bank krijgt de mogelijkheid om voor beide programma's nog eens 100 miljard euro bij te lenen wat de totale nieuwe schuldenlast op 356 miljard euro zou brengen. Dat komt neer op ongeveer 10 procent van het bruto binnenlands product van de grootste economie van Europa.

Tenslotte kan het economisch stabiliteitsfonds zich nog eens voor 400 miljard euro garant stellen voor leningen voor bedrijven die anders mogelijk omvallen.

Amerikaanse Fed gaat economie verder ondersteunen

ANP - De Federal Reserve neemt opnieuw meer maatregelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. De koepel van centrale banken gaat onder meer leningen opkopen om te zorgen dat verschillende soorten krediet voor bedrijven van groot tot klein en consumenten goedkoop verstrekt kunnen blijven worden.

De Fed zet de stappen na eerder al twee renteverlagingen. Vorige week kondigde de centrale bank al aan voor 500 miljard dollar aan Amerikaanse schatkistpapieren en voor 200 miljard dollar aan gebundelde hypotheekleningen op te gaan kopen. Inmiddels zegt de Fed van die soorten leningen zoveel op te kopen "als nodig is om de markt soepel te laten werken".

Daarnaast komt de Fed met een reeks maatregelen gericht op werkgevers en consumenten, waar 300 miljard dollar voor wordt uitgetrokken, maar ook op Amerikaanse steden en staten. Verschillende al bestaande programma's worden daarnaast uitgebreid.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin heeft de Amerikaanse Senaat opgeroepen om snel steunmaatregelen ter waarde van circa 2 biljoen dollar goed te keuren. De Republikeinen en Democraten bakkeleien nog over enkele onderdelen van dat plan. Volgens Mnuchin is de wet nodig om met name kleine ondernemers te steunen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.