Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis – 24 maart

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis.

Ja-ja-nee-check voor bepalen WW-premie

In het 'noodpakket banen en economie' dat het kabinet vorige week vanwege het coronavirus presenteerde is opgenomen dat werkgevers meer tijd krijgen om arbeidscontracten voor onbepaalde tijd schriftelijk vast te leggen. De coulanceperiode is met drie maanden verlengd tot 1 juli 2020. Ook komt er een aanpassing van de maatregel die geldt voor meer dan 30 procent overwerk bovenop de contracturen. De Belastingdienst geeft uitleg over de maatregelen en heeft een ja-ja-nee-check ontwikkeld om werkgevers te helpen bepalen welke premie van toepassing is.

Sinds 1 januari 2020 is de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht. Deze wet heeft invloed op de WW-premie die werkgevers betalen. Voor werknemers met een vast arbeidscontract betalen werkgevers in de meeste gevallen de lage WW-premie, voor overige werknemers de hoge WW-premie.

Bij arbeidscontracten voor onbepaalde tijd mag de lage WW-premie alleen toegepast worden wanneer het contract geen oproepcontract is, schriftelijk is vastgelegd en ondertekend is door zowel werkgever als werknemer. Bij arbeidscontracten die uiterlijk 31 december 2019 zijn ingegaan, kan het zijn dat deze alsnog schriftelijk moeten worden vastgelegd. Met de maatregelen krijgen werkgevers nu tot 1 juli 2020 de tijd om te controleren of bestaande arbeidscontracten voor onbepaalde tijd schriftelijk zijn vastgelegd.

Binnen het noodpakket wordt ook de herziening van de lage WW-premie aangepast in gevallen waarbij de werknemer op jaarbasis meer dan 30 procent werkt bovenop de uren in zijn of haar contract. Deze bepaling, die regelt dat werkgevers met terugwerkende kracht de hoge WW-premie moeten betalen, kan tot onbedoelde effecten leiden voor werkgevers, bijvoorbeeld in de zorg en bij supermarkten. Daar is door het coronavirus juist veel extra werk. De invulling van deze aanpassing gebeurt zo spoedig mogelijk, aldus de Belastingdienst. Meer informatie volgt zodra dit bekend is.

Om werkgevers te helpen bepalen welke premie van toepassing is, heeft de dienst een ja-ja-nee-check gemaakt in de vorm van een infographic. Kunnen werkgevers de drie vragen achtereenvolgens met ja-ja-nee beantwoorden, dan geldt de lage premie. Zo niet, dan moet de hoge premie worden betaald. Er gelden enkele uitzonderingen waarbij toch de hoge of lage premie van toepassing is.

Zie voor meer informatie belastingdienst.nl/loonheffingen of bekijk de video.

Veel onderhandelingen nieuwe cao's stilgevallen

Kappers, vrachtwagenchauffeurs en bouwvakkers hadden gehoopt op loonsverhogingen, maar dat zit er voorlopig niet in. Vanwege de coronacrisis zijn de cao-onderhandelingen overal gestaakt.

Onder andere in grote sectoren als beroepsgoederenvervoer, bouw en de kappersbranche zijn de gesprekken stil komen te liggen, meldt werkgeversvereniging AWVN in De Telegraaf. "Tenzij er een wonder gebeurt, zijn er in mei een miljoen mensen met een verlopen cao", zegt een woordvoerder. "Op dit moment gebeurt er helemaal niks. Geen werkgever wil zich momenteel verbinden aan financiële verplichtingen voor de lange termijn."

AWVN houdt er rekening mee dat het maanden gaat duren voordat de onderhandelingen weer opgepakt worden. "Maar dat moet niet te lang gaan duren, want dat heeft allerlei complicaties. Een werkgever kan geen nieuw beleid doorvoeren en een werknemer krijgt geen loonsverhoging."

Duitsland haalt teugels weer strak aan na coronacrisis

ANP - Duitsland haalt de financiële teugels weer strak aan als de coronacrisis voorbij is. Dat beloofde de Duitse minister Peter Altmaier van Economische Zaken. Zo zullen de nieuwe schulden, die Berlijn voor het eerst sinds 2013 aangaat, vanaf 2023 terugbetaald worden.

"Op het moment dat de crisis eindigt, zullen wij weer streng begrotingsbeleid voeren," aldus Altmaier. De grootste economie van Europa stelt zich als doel om zo snel mogelijk eventuele begrotingsonevenwichtigheden weg te werken.

Duitsland kondigde maandag een omvangrijk steunpakket van 750 miljard euro aan om de economische uitval veroorzaakt door het coronavirus te verzachten. De overheid wil zo veel mogelijk ontslagen voorkomen en schiet Duitse bedrijven op meerdere manieren te hulp. De extra uitgaven worden volledig gefinancierd met de uitgifte van nieuwe obligaties.

Altmaier benadrukte verder dat het nu een goed moment is om te lenen omdat de rente zich op een historisch laag niveau bevindt. Beleggers hebben het vertrouwen dat Duitsland het geld terugbetaalt, aldus de minister. Berlijn denkt dat de Duitse economie dit jaar met 5 procent kan krimpen als gevolg van de coronacrisis.

De Duitse overheid zou inmiddels ook kijken naar een economisch stimuleringspakket voor de periode na de coronacrisis, aldus bronnen tegen persbureau Bloomberg.

Drankensector vraagt om uitstel accijns

Organisaties in de drankensector pleiten in brief aan staatssecretaris Vijlbrief (Fiscaliteit en Belastingdienst) voor uitstel van accijnzen op alcoholhoudende dranken en verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken.

De drankenproducenten en -distribiteurs hebben alle begrip voor de sluiting van restaurants en cafés tot en met begin april, maar merken ook de grote consequenties daarvan. Naar schatting een derde van alle drank verkocht via de horeca, aldus de organisaties.

Daarom vragen zij ondersteuning van het kabinet door belastingen uit te stellen. Bedrijven betalen volgens de organisaties jaarlijks ruim 1,3 miljard euro in de vorm van accijnzen en verbruiksbelasting. "De betaling hiervan vergroot de druk op de branche die al in zwaar weer verkeert."

'Skypetestament als tijdelijke oplossing in noodgevallen'

De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) roept de regering op om zo snel mogelijk een noodwet af te kondigen die gedurende crisissituaties het passeren van een testament via Skype of een andere videobelverbinding mogelijk maakt.

De beroepsvereniging signaleert dat als gevolg van de coronacrisis op dit moment een steeds groter wordende groep mensen geen testament meer kan maken, terwijl de behoefte om juist nu een testament te hebben toeneemt.

"Het gaat hierbij met name om mensen in verpleeghuizen, ziekenhuizen en mensen die zich in thuisisolatie bevinden. Maar ook bij mensen die zich niet op een geïsoleerde plaats bevinden, bestaat vanwege het coronavirus de sterke behoefte – zowel vanuit de burger (testateur) als vanuit het notariaat – om gedurende deze crisissituatie een testament op afstand te passeren. Bijvoorbeeld via Skype of een andere videobelverbinding."

Voor een Skypetestament ontbreekt volgens EPN op dit moment een wettelijke basis. "Uitgangspunt in de wet is namelijk dat de testateur en de notaris lijfelijk in elkaars aanwezigheid zijn als het testament voor de notaris passeert."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.