Nieuws

Pensioenfondsen krijgen flinke klap door onrust over coronavirus

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in februari een flinke klap gekregen door de wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus. Hun financiële positie is aanzienlijk verslechterd, waardoor de dreiging van kortingen groter is geworden.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen zakte met 6 procentpunt terug tot 95 procent, meldt advies- en onderzoekbureau Aon. Dit betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, door de bank genomen slechts 95 eurocent in kas hebben.

Beurzen

Door onrust op de financiële markten deden de fondsen afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen. De aandelenbeurzen kregen behoorlijke klappen. Vooral vorige week was het raak. Ongerustheid van beleggers sloeg om in paniek en dat zorgde voor de slechtste week op de aandelenbeurzen sinds 2008. Daarnaast was er bij beleggers sprake van een vlucht naar veilige havens, wat de rente verder deed dalen.

Eerder bleek al dat grote pensioenfondsen als ABP, PFZW, PME en PMT een tegenvallende eerste maand van het jaar achter de rug hadden. Eind januari speelde het coronavirus de pensioensector ook al parten. De grote fondsen hoeven dit jaar mede door tijdelijke ingrepen van de overheid geen kortingen door te voeren, maar de kans bestaat dat de pensioenen komende jaren alsnog omlaag moeten. In de sector wordt daarom met smart gewacht op de nadere uitwerking van het pensioenakkoord dat het kabinet, de werkgevers en de vakbonden vorig jaar overeenkwamen.

Rekenrente

In de lopende pensioenonderhandelingen wordt inmiddels gekeken naar de mogelijkheid om de rekenrente in de toekomst te laten vallen, bevestigde het ministerie van Sociale Zaken vorige week. In ruil daarvoor zou de zogenoemde pensioenaanspraak, die inhoudt dat mensen een bepaald bedrag als uitkering in het verschiet wordt gesteld, verdwijnen.

De rekenrente bepaalt hoeveel geld pensioenfondsen in kas moeten hebben om in de toekomst hun toezeggingen te kunnen nakomen. Door de lage rentestand betekende dit de afgelopen jaren dat pensioenen vaak niet geïndexeerd konden worden. Door geen toezeggingen meer te doen over de toekomstige uitkering, zou de rekenrente niet meer nodig zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.