Nieuws

'Accountants en cfo's somber over economische vooruitzichten'

Accountants en cfo's zijn negatief over de economische vooruitzichten vanwege de coronacrisis en vrezen dat de wereldhandel met zo'n 20 procent terugloopt.

Dat blijkt uit de cijfers van de Global Economic Conditions Survey (GECS), de wereldwijde enquête van het Institute of Management Accountants en de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA),  onder bijna duizend accountants en cfo’s.

Volgens het IMA laten de cijfers een "schokkend effect" zien op het economische vertrouwen. In Europa is in het eerste kwartaal van dit jaar het vertrouwen 32 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019. De ondervraagden schatten in dat er dit jaar een wereldwijde bbp-daling van 4 tot 5 procent komt en een productiedaling van 10 procent. Tijdens de recessie van 2008/09 was dit op het dieptepunt respectievelijk 2,5 en 6 procent. Opvallend is dat andere indicatoren van het onderzoek, zoals orders, werkgelegenheid en investeringen, vooralsnog stabiel bleven in West-Europa, in tegenstelling tot andere delen van de wereld.

Deglobalisering

"Het is de sterkste daling in het vertrouwen die wij tot dusver in ons onderzoek hebben gezien en deze cijfers geven nog niet eens de volledige schaal van de wereldwijde economische krimp aan die nu aan de gang is. Deglobalisering wordt door veel ondervraagden genoemd als een reëel scenario voor de nabije toekomst", aldus Alain Mulder, Senior Director of Europe Operations bij IMA.

Nu de kwetsbaarheid van verschillende supplychains is blootgelegd verwachten financiële professionals dat het langetermijneffect van de crisis zal inhouden dat de internationale economische banden afnemen en regionaler worden. De grote vraag is of de wereldhandel samen met de wereldeconomie zal herstellen, of dat er deglobalisering zal plaatsvinden.

Staatsschulden

De aanpak van landen zoals Nederland, Denemarken en het VK, waarbij de staat een groot deel van het loon van werknemers in getroffen bedrijven betaalt, zorgen volgens de ondervraagden voor de juiste omstandigheden om na de coronacrisis terug te keren naar de normale economische activiteit. "Maar door de nasleep van deze economische schok zullen veel landen in de eurozone grote tekorten en schulden hebben in de publieke sector. Deze zullen ruim boven de limieten uitkomen die zijn vastgesteld voor de eurolanden, wat resulteert in een onvermijdelijke toename in het risico van een nieuwe staatsschuldencrisis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.