Nieuws

Brussel schiet te hulp om banen in de EU te behouden

De Europese Commissie gaat lidstaten helpen de kosten van tijdelijke werkloosheid te verlichten. Het initiatief wordt donderdag gepresenteerd.

Dat heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend gemaakt. De financiële steun is vooral bedoeld voor de door de coronacrisis zwaar getroffen EU-landen Italië en Spanje maar is ook beschikbaar voor andere lidstaten.

Von der Leyen: "Het idee erachter in simpel. Als bedrijven geen werk meer hebben door een tijdelijke externe schok als de corona-uitbraak, dan zouden ze hun werknemers niet hoeven te moeten ontslaan. Ze blijven in dienst, en zouden intussen nieuwe vaardigheden kunnen leren waar zowel het bedrijf als de werknemers van profiteren. Intussen kunnen ze de huur blijven betalen en hun boodschappen doen."

Volgens verschillende Europese media wil de commissie hiervoor circa 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen, waarvoor de EU-begroting en de lidstaten garant zouden staan. Lidstaten kunnen dan gunstige leningen krijgen om de kosten van tijdelijke uitkeringen en betaalde werktijdverkorting te drukken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.