Nieuws

John Weerdenburg: 'NOW-regeling is lastig uitvoerbaar'

De NOW-regeling, onderdeel van de steunmaatregelen van het kabinet, is voor accountants lastig uitvoerbaar. Dat stelt mkb-accountant John Weerdenburg (Auxilium) in de tiende aflevering van de NBA HELPT-podcast.

Weerdenburg omschrijft de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) als een regeling "die met stoom en kokend water tot stand is gekomen". Maar nu de inkt ervan is opgedroogd, blijkt het toch "een lastige regeling, zeker als wij als slotakkoord nog een accountantsverklaring moeten toevoegen".

Volgens Weerdenburg benadeelt de regeling veel ondernemers en is deze fraudegevoelig. Bovendien kan het wel of niet gebruik maken ervan leiden tot concurrentieverschillen. Hij is "te uitnodigend voor ondernemingen die hem eigenlijk niet nodig hebben", aldus de Auxilium-accountant.

In de praktijk blijken accountants met de NOW-regeling te worstelen. Weerdenburg suggereert de NBA, die over de uitvoering van de steunmaatregelen regelmatig overleg voert met het ministerie van SZW, om in Den Haag "nog wat puntjes op de i te zetten". "De NBA moet zeggen 'zoals het er nu ligt is er te weinig houvast om hier uitvoering aan te geven'."

Meelezen

Weerdenburg adviseert verder mkb-accountants, die door de coronacrisis nu dag en nacht bezig zijn voor hun klanten, om vooral kritisch en zorgvuldig te blijven en te zorgen voor back-up. "Laat iemand in kritische situaties meekijken of meelezen." Contact met de NBA-helpdesk, waarvoor Weerdenburg in deze crisistijd "een diepe buiging maakt", kan bijvoorbeeld een oplossing zijn.

De podcast is de tiende in een reeks speciale NBA HELPT-podcasts, om aandacht te vragen voor het hulpprogramma van de beroepsorganisatie. De podcasts zijn te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast, Pocket Casts, Stitcher en Tune In. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.