Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 1 april

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Ondanks corona nog lichte groei Nederlandse industrie

ANP - De Nederlandse industrie vertoonde in maart, ondanks de beperkingen die werden ingesteld wegens de uitbraak van het nieuwe coronavirus, nog een lichte groei. Daarmee is Nederland een positieve uitzondering in Europa. Maar het aantal nieuwe orders, met name voor de export, nam al wel flink af. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De inkoopmanagersindex die Nevi maandelijks samenstelt, is afgelopen maand gedaald van 52,9 naar 50,5. Een cijfers boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Dat in maart nog groei is gemeten kan volgens de vereniging "op zijn zachtst gezegd verrassend" worden genoemd.

Met name producenten van consumptiegoederen melden nog een groei van de productie. Dat past volgens Nevi bij eerdere cijfers over het aantal pintransacties in bijvoorbeeld supermarkten en doe-het-zelfzaken. In andere sectoren was wel sprake van een krimp.

Nevi gaat er wel van uit dat ook de Nederlandse industrie uiteindelijk hard zal worden geraakt door de coronacrisis. "Het lijkt nauwelijks voorstelbaar dat een open economie als de Nederlandse immuun blijkt te zijn voor deze mondiale crisis."

De vereniging wijst onder meer op de sombere boodschap waar het Centraal Planbureau (CPB) vorige week mee kwam. Op basis van een doorrekening van een aantal scenario's liet het CPB weten dat een recessie en banenverlies als gevolg van de uitbraak zo goed als onvermijdelijk zijn.

Werkloosheid eurozone daalde nog in februari

ANP - De werkloosheid in de eurozone is in februari, vlak voordat het coronavirus stevig voet aan de grond kreeg in Europa, licht afgenomen en uitgekomen op 7,3 procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Daarmee is de werkloosheid op het laagste niveau uitgekomen sinds maart 2008. In januari was nog 7,4 procent van de Europese beroepsbevolking werkloos. De gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet meegenomen in de cijfers. In veel landen begonnen allerlei beperkingen pas in maart en dan komen er vermoedelijk ook pas de nodige werklozen bij.

Coronacrisis pakt 'dramatisch' uit voor pensioenfondsen

ANP - De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is door de coronacrisis flink verder verslechterd. De maand pakte dramatisch uit voor de fondsen, constateert advies- en onderzoeksbureau Aon. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 85 procent zullen de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad gezakt zijn. Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.