Nieuws

Nieuwsupdate coronacrisis - 9 april

Een dagelijks overzicht van het laatste nieuws over de economische gevolgen van de coronacrisis. Dit bericht wordt gedurende de dag geüpdatet.

Nederlandse industrie produceerde minder in februari

ANP - De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 1,3 procent lager dan in dezelfde maand in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Binnen de industrie groeide de productie in de machine-industrie het hardst, namelijk met 7,9 procent op jaarbasis. Verder was bij reparatie, onderhoud en service sprake van groei. De overige zes bedrijfsklassen vertoonden krimp. Bij de productie van rubber en kunststof (min 8,4 procent) was sprake van de scherpste daling. Ten opzichte van januari daalde de industriële productie in februari met 1,7 procent. Volgens het CBS daalde in maart ook het producentenvertrouwen in de industrie.

Rabobank: economie krimpt met 5 procent door coronacrisis

ANP - De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met 5 procent krimpen als gevolg van de coronacrisis, schrijft Rabobank in een rapport. Daarbij wordt aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen pas vanaf 1 juni worden versoepeld.

Volgens de bank raakt de coronacrisis veel sectoren bijzonder hard, zoals de horeca, landbouw, industrie en delen van de zakelijke dienstverlening. De werkloosheid neemt de komende maanden fors toe en de woningverkopen komen onder druk te staan. En hoewel het steunpakket van de overheid de basis legt voor economisch herstel straks, kan het een diepe recessie niet voorkomen.

Van Es verwacht dat het herstel in het derde kwartaal geleidelijk op gang komt. "Zo zullen consumenten en bedrijven de hand nog op de knip houden. Uit onzekerheid, of omdat hun inkomens en buffers door de crisis flink zijn geslonken. Bovendien komen fabrieken niet direct op stoom door de verstoring in de mondiale waardeketens. We verwachten daarom dat het nog geruime tijd zal duren voordat de Nederlandse economie weer op het niveau zit van vóór de coronacrisis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.