Nieuws

Nyenrode: 'Familiebedrijven optimistisch ondanks omzetverlies coronacrisis'

Familiebedrijven verwachten een flink omzetverlies maar blijven desondanks optimistisch over de toekomst. Veel familiebedrijven zeggen er alles aan te doen om zelf de financiële gevolgen te dragen zodat zij geen personeel hoeven te ontslaan.

Dat blijkt uit de resultaten van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel van begin april 2020. De 270 duizend Nederlandse familiebedrijven worden, net als veel andere bedrijven, hard getroffen door de coronacrisis. De familiebedrijven verwachten een omzetverlies in april 2020 van gemiddeld 40 procent vergeleken met april 2019. Nu al verwacht 22 procent van de vorig jaar winstgevende familiebedrijven geen winst of zelfs verlies te maken over heel 2020.

Interen

Familiebedrijven teren liever in op het eigen vermogen dan dat zij hun personeel ontslaan. Bijna 60 procent van de familiebedrijven verwacht geen afname van het aantal werknemers vergeleken met dezelfde periode in 2019. Bij 36 procent van de familiebedrijven worden tijdelijke contracten de komende tijd niet verlengd. In totaal verwachten familiebedrijven dat de werkgelegenheid dit kwartaal met 8,2 procent lager ligt dan in het tweede kwartaal van 2019. Gemiddeld denken familiebedrijven deze coronacrisis 10,3 maanden vol te houden, maar 12 procent van de familiebedrijven denkt dat zij het maximaal drie maanden volhouden. 92 procent van de bedrijven ziet af van dividenden.

De meeste familiebedrijven zijn "redelijk tevreden" over hoe de overheid de coronacrisis aanpakt. Iets meer dan een vijfde is niet tevreden. Ruim de helft vindt dat de Belastingdienst automatisch betalingsuitstel moet verlenen, in plaats van dat daar een verzoek voor moet worden ingediend. De onderzoekers verwachten dat veel ondernemers gebruik gaan maken van de mogelijkheid om het belastinguitstel met nog eens drie maanden extra te verlengen.

Langetermijnperspectief

De meeste familiebedrijven (80%) zijn optimistisch over de toekomst. Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht: "Omdat zij voorzien dat het na de coronacrisis weer beter zal gaan, dragen het familiebedrijf en de eigenaren nu de pijn. Dan hebben zij het met moeite geworven personeel keihard nodig. Nu benutten zij de crisistijd voor innovaties en het aanpassen van het bedrijfsbeleid. Terwijl voor een aantal van hen deze crisis ook aanleiding geeft voor reflectie, waardoor zij in de toekomst hun bedrijf minder afhankelijk willen maken van henzelf."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.