Nieuws

Aantal werkenden in recordtempo gedaald

Het aantal mensen met betaald werk in Nederland is in april in het hoogste tempo afgenomen sinds er maandelijkse cijfers over worden bijgehouden. Ook het werkloosheidspercentage is vorige maand ongekend hard gestegen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige maand daalde het aantal mensen met een baan met 160 duizend naar 8,9 miljoen. Een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds het CBS in 2003 begon met het bijhouden van maandcijfers. Het aantal werklozen bedroeg 314 duizend, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,4 procent. Dat was in maart nog 2,9 procent, waarmee de toename op maandbasis ook het hoogst is sinds 2003.

April was de eerste volle maand waarin maatregelen tegen het nieuwe coronavirus van kracht waren, zoals gedwongen sluitingen van horeca en thuiswerken. Hoewel de overheid een steunpakket optuigde om baanverlies tegen te gaan, kon dit niet voorkomen dat het aantal nieuwe WW-uitkeringen in april fors steeg. In april kwamen er 74 duizend uitkeringen bij, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 38 duizend nieuwe uitkeringen in maart. Het totale aantal lopende WW-uitkeringen steeg met 16,7 procent tot 292 duizend.

Zwaarst getroffen sectoren

De WW-cijfers geven een beeld van de sectoren die het zwaarst te lijden hebben onder de coronacrisis. De uitkeringen stegen het hardst onder schoonmakers, uitzendkrachten, winkelmedewerkers, horeca- en cateringpersoneel en werknemers in de cultuurbranche.

Naast een stijging van het aantal mensen dat hun baan verloor, waren er ook minder mensen die begonnen met werken. Zo gingen er ten opzichte van maart minder mensen aan de slag die eerder niet tot de beroepsbevolking hoorden, zoals jongeren met een bijbaan. Ook vonden minder werklozen een baan, terwijl er een toename was van mensen die na het verlies van hun baan niet meer op zoek gingen naar werk.

Hoekstra: buikpijn van werkloosheidscijfers

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft "onmiddellijk buikpijn" van de jongste werkloosheidscijfers. Door de coronacrisis is het aantal mensen met betaald werk in Nederland in april het sterkst afgenomen sinds daar maandelijkse cijfers over worden bijgehouden.

"We komen uit een situatie met een enorm hoge werkgelegenheid", zegt Hoekstra. "Dat is ontzettend goed nieuws geweest de afgelopen maanden en jaren. Maar je ziet dat het weer nu enorm hard omslaat." Vooral in de horeca, detailhandel en cultuurbranche vallen harde klappen.

De dalende werkgelegenheid maakt het "des te belangrijker" dat de overheid banen redt door bedrijven te ondersteunen, zegt Hoekstra. Het kabinet komt later op woensdag met een nieuw steunpakket. "We zijn vastbesloten te blijven doen wat nodig is."

Verder maakt de versoepeling van de coronamaatregelen het volgens Hoekstra "echt weer mogelijk voor ondernemers om weer aan de slag te gaan". Bijvoorbeeld de horeca mag weer voorzichtig open. "Ik hoop zeer dat de combinatie van een nieuw noodpakket en het weer opendoen van de samenleving, met hopelijk ook nog een beetje goed weer, enorm helpt met de bedrijvigheid en werkgelegenheid."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.