Nieuws

Banken steunden bedrijven in coronacrisis met 12,8 miljard euro

De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 12,8 miljard euro. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt 144 duizend ondernemers bij te staan door ze uitstel van aflossingen te verlenen, extra leningen te verstrekken en hun kredietruimte te vergroten.

De afgelopen twee weken was de stijging van de steun minder groot dan de weken ervoor. Halverwege mei ging het om 143 duizend bedrijven en 11 miljard euro. Begin deze maand werden 111 duizend bedrijven geholpen voor een totaalbedrag van 5,4 miljard euro.

Het aantal bedrijven dat uitstel van betaling kreeg, daalde sinds halverwege deze maand met duizend tot 128 duizend. De waarde van dat uitstel is 3 miljard euro. Daarnaast kregen 12.600 ondernemers extra leningen en kredietruimte zonder dat daar een overheidsgarantie bij kwam kijken, goed voor 8,8 miljard euro. Leningen waarbij de overheid garant staat werden aan 3.600 bedrijven verstrekt met een waarde van 988 miljoen euro.

Veel bedrijven krijgen financieel weer wat lucht, merken de banken die daarmee de afvlakking van het aantal steunvragen verklaren. Het uitstel van aflossingen, de steunpakketen van de overheid en de uitstel van belastingen hebben de acute nood opgelost voor veel ondernemers. De banken sluiten echter niet uit dat de vraag over enige tijd weer verder zal toenemen.

"Hopelijk hebben de versoepelingen van de coronamaatregelen van het kabinet per 1 juni een positief effect op de economie", kijkt NVB-voorzitter Chris Buijink vooruit. Hij ziet echter dat de crisis steeds meer gevolgen krijgt voor consumenten. Het aantal WW-uitkeringen steeg vorige maand al sterk, terwijl de NOW-regeling het aantal ontslagen nog beperkte.

De steun die de banken aan consumenten verleende, nam ook wat toe. Ongeveer dertigduizend van hen kregen een pauze voor het aflossen van hun hypotheek of consumptief krediet. Veelal gaat dat om een pauze van een tot drie maanden. Met deze steun is 74 miljoen euro gemoeid.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.