Nieuws

'Vakantiegeld 2020 meevallertje voor bijna alle werknemers'

Bijna alle werknemers die eind deze maand het vakantiegeld ontvangen, zien een meevallertje tegemoet. Het netto vakantiegeld valt als gevolg van aangepaste belastingtarieven hoger uit in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP. Alleen lagere, parttime lonen tussen de 1.000 en de 1.250 euro per maand zijn een uitzondering: zij leveren ten opzichte van 2019 enkele euro's in.

De meevaller wordt veroorzaakt door het belastingpercentage voor bijzondere beloningen, waaronder het vakantiegeld, dat in veel gevallen lager uitvalt dan in 2019. Minimumloners (21.069 euro per jaar) houden bijna 30 euro meer vakantiegeld over en voor werknemers met een modaal inkomen (36.500 euro per jaar) geldt een plus van iets meer dan 6 euro. Twee keer modaal en hoger profiteert verhoudingsgewijs het meest: doordat het tarief met 2,25 procentpunt daalt, houden zij zeker 120 euro meer over. Daar tegenover staat een groep die te maken krijgt met een tariefverhoging en onvoldoende baat heeft van de hogere arbeidskorting. Lagere, parttime lonen tussen de 12.960 en de 16.200 per jaar leveren respectievelijk bijna 6 en ruim 7 euro van het vakantiegeld in.

Uitstel vakantiegeld

Voor werkgevers die ondanks de steunmaatregelen van de overheid door de coronacrisis in financiële problemen dreigen te komen, zal de uitbetaling van het vakantiegeld een behoorlijke opgave zijn. Toch zijn er wettelijk gezien amper mogelijkheden om hier onderuit te komen. Werkgevers zijn namelijk wettelijk verplicht om het vakantiegeld uiterlijk in juni uit te keren.

"Sterker nog, als het contractueel is vastgelegd dat het in mei wordt uitgekeerd, dan moet het ook in mei betaald worden. Ook als mei niet in het contract wordt genoemd, kan er sprake zijn van gewoonterecht. Arbeidsrechtelijk gezien heeft de werkgever dus amper mogelijkheden om het vakantiegeld uit te stellen, tenzij het kabinet met een noodwet komt", legt Van Leeuwerden uit. Daar is op dit moment nog geen sprake van, hoewel sommige vakbonden hebben aangegeven zich gezien de omstandigheden hierbij te kunnen neerleggen. Van Leeuwerden: "Wettelijk is er misschien geen ruimte om eenzijdig te besluiten het vakantiegeld uit te stellen, maar werkgevers zijn altijd vrij om hierover met werknemers in gesprek te gaan om samen tot een oplossing te komen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.