Nieuws

Accountant moet bank 1,6 miljoen euro betalen

De registeraccountant die in september vorig jaar werd doorgehaald vanwege kredietfraude, moet de Rabobank 1,6 miljoen euro betalen. Dat zegt de Rechtbank Rotterdam.

Lex van Almelo 

Vorig jaar bepaalde de Rechtbank Gelderland al dat de accountant aansprakelijk is voor een groot deel van het boedeltekort van het failliete Red Dragon bv en die schade moet vergoeden aan de curator. Nu moet zij dus ook opdraaien voor de schade die geldschieter Rabobank lijdt, aldus de Rechtbank Rotterdam

De vrouwelijke accountant was de enige bestuurder van Red Dragon en het gelieerde Manalei bv. Het geplaatste kapitaal van Red Dragon bedroeg twee miljoen euro, maar dat is nooit volgestort. Het bedrijf leende drie miljoen euro bij de Rabobank om onder de naam @Eat een groot all you can eat-restaurant te gaan exploiteren in Duiven.

De bank verstrekte een lening van 3,1 miljoen euro op basis van vervalste stukken die de accountant en haar ex - een doorgehaalde registeraccountant - hadden gestuurd. Na een klacht van het OM legde de Accountantskamer de accountant een doorhaling op. Het hoger beroep dat de accountant hiertegen heeft aangetekend hangt nog. 

'Waarschuwing'

Na de curator van Red Dragon heeft nu ook de bank met succes vergoeding van zijn schade geëist. Volgens de rechtbank moet de accountant hebben geweten dat de facturen en de bankafschriften, die zij in november 2014 aan de Rabobank stuurde om de lening te krijgen, vals waren. Daardoor heeft zij onrechtmatig gehandeld tegenover de bank. 

De accountant beweerde nog dat zij de Rabobank enkele dagen later heeft gemeld dat de facturen en afschriften vals waren. Maar de bank heeft dat uitdrukkelijk en gemotiveerd tegengesproken. Los daarvan vindt de rechtbank die bewering "uiterst onaannemelijk". Als dat waar is, had de bestuurder dat - "zeker gezien haar achtergrond als registeraccountant" - wel gedocumenteerd. Al was het maar om haar eigen positie in te dekken.

Bovendien ligt het niet voor de hand dat de bank een lening van drie miljoen én een aanvullend krediet van twee ton zou verstrekken, als zij wist dat er sprake was van fraude.          

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.