Nieuws

Consumenten kunnen woekerrente Crédit Agricole terugkrijgen

Mensen die financieel verlies hebben geleden doordat zij onterecht veel rente betaalden over een doorlopend krediet bij de banken van Crédit Agricole, kunnen dat geld binnenkort terugvragen.

Dat meldt Stichting Geldbelangen. Klachteninstituut Kifid oordeelde eerder dit jaar dat de banken te veel rente in rekening hebben gebracht vanaf 2005. Volgens de stichting kunnen honderdduizenden huishoudens worden gecompenseerd, voor bij elkaar ruim honderd miljoen euro.

De banken van Crédit Agricole Consumer Finance (CACF) - waaronder Interbank, Ribank, De Nederlandse Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank - zijn begonnen met het sturen van een brief naar hun klanten. Daarin staat aangekondigd dat te veel betaalde rentes vanaf 2008 teruggestort worden, maar consumenten moeten daar zelf wel op reageren. Stichting Geldbelangen dringt er daarom op aan dat mensen niet moeten vergeten post van de banken te openen.

Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen: "Sommige mensen houden liever een envelop van de bank - waar ze een schuld hebben of hadden - nog even dicht, zeker in deze moeilijke tijden van de coronacrisis. Wie dat nu doet, kan een terugbetaling mislopen van honderden, duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s. Daarom schreeuw ik van de daken dat ze nu echt de envelop van hun bank moeten openen!" Wie de envelop vergeet te openen of toch heeft weggegooid, kan altijd online checken of er recht is op compensatie via een speciale website van de bank.

Voor Stichting Geldbelangen is de compensatie "een grote overwinning na een jarenlange strijd. Goedhart is echter nog niet helemaal tevreden. "De banken berekenen alleen compensatie vanaf 2008, terwijl de uitspraak van het Kifid gaat over de te veel betaalde rentes sinds 2005. Advies van Goedhart voor consumenten is om de compensatie vanaf 2008 wel op te eisen. Het accepteren van een schikking vanaf 2008 sluit niet de deuren voor een mogelijke extra compensatie vanaf 2005. Goedhart: "Volgens CACF hoeft er voor de schikking vanaf 2008 geen finale kwijting gegeven te worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.