Nieuws

Fiscaal surfen - Week 22

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Coronacrisis

Belastingmaatregelen coronacrisis voor ondernemers verlengd
Het economisch noodpakket wordt met een maand verlengd tot 1 oktober. Dat heeft het kabinet gisteren met de sociale partners afgesproken.

NBA biedt modelverklaring voor uitstel belastingbetaling
Als vervolg op een webinar over fiscaliteiten in coronatijd presenteert de NBA voor accountants een model voor de derde-deskundige verklaring. Organisaties moeten zo'n verklaring meesturen bij hun aanvraag voor verlenging van uitstel van betaling van belastingschulden.

Naheffingsaanslag btw-aangifte en verzuimboete
De komende dagen ontvangen veel ondernemers een naheffingsaanslag voor de btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis ligt dit aantal hoger dan normaal. Ondernemers die nog geen bijzonder uitstel van betaling hebben aangevraagd, maar dit wel willen, kunnen direct na ontvangst van de naheffingsaanslag bijzonder uitstel aanvragen voor 3 maanden.
(Bron: Belastingdienst)

Besluit over dubbele belasting grensarbeiders verlengd
Op 30 april 2020 sloten Nederland en België een overeenkomst om dubbele belasting te vermijden. Deze overeenkomst wordt met een maand verlengd.
(Bron: Taxence)

Inkomstenbelasting

Bond voor Belastingbetalers stapt weer naar de rechter om box 3-heffing
De Bond voor Belastingbetalers (BvB) bereidt opnieuw een rechtszaak voor tegen de box 3-heffing. De Bond is van mening dat spaarders ondanks de aanpassingen in de box 3-heffing nog steeds teveel belasting betalen over hun vermogen.
(Bron: TaxLive)

Belastingstelsel

Zelfstandigenorganisaties hekelen belastingvoorstellen
Als de politiek besluit te snijden in de fiscale tegemoetkomingen voor zzp'ers, wordt het voor zelfstandigen onmogelijk een financiële buffer op te bouwen. Daarvoor waarschuwen de zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, Solopartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars.

Wajong

Eerste kamer stemt in met nieuwe regels Wajong
Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetvoorstel vereenvoudiging Wajong van staatssecretaris Van Ark, Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee is het wetvoorstel aangenomen.
(Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)

BOR

Meer duidelijkheid voor ondernemers over de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)
Op 29 mei 2020 heeft de Hoge Raad zijn licht laten schijnen over een belangrijk aspect van de zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling ('BOR') in de Successiewet 1956.
(Bron: BDO)

Pensioen

Spaarpotje voor de oude dag is nog geen pensioenvoorziening
Een spaarrekening aanhouden voor 'de oude dag' maakt deze nog geen pensioenvoorziening. Er zijn wezenlijke verschillen tussen een fiscaal gefaciliteerde pensioenvoorziening en het aanhouden van vermogen als oudedagsvoorziening. Ook is geen sprake van dubbele heffing bij belastingheffing over vermogen.
(Bron: Taxence)

Belastingdienst

Deloitte: veel verbeterpunten bij cultuur Belastingdienst
Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat er het nodige moet veranderen aan de bedrijfscultuur van de Belastingdienst.

Belastingontwijking

Nieuwe bronbelasting op dividendstromen naar belastingparadijzen
Het kabinet is van plan om vanaf 2024 een nieuwe bronbelasting op dividendstromen naar belastingparadijzen in te voeren.

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.