Nieuws

Fiscaal surfen - Week 25

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Loonbelasting en sociale verzekering

Toch geen minimumtarief voor zzp'ers
Het kabinet trekt een wetsvoorstel in om zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) een minimumuurtarief te laten verdienen. Dat maakt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag bekend.

Nieuwe woonlandfactoren voor de sociale zekerheid per 2021
De woonlandfactoren voor het kalenderjaar 2021 zijn bekendgemaakt. Deze behoren bij het woonlandbeginsel in de sociale zekerheid.
(Bron: TaxLive)

Inkomstenbelasting

Kabinet beperkt mogelijkheden onbelast lenen van eigen onderneming
Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt voor aanmerkelijkbelanghouders (aandeelhouders met tenminste 5 procent aandeel) om onbelast geld te lenen van hun eigen onderneming.

Coronacrisis

Inmiddels belastinguitstel voor 185 duizend ondernemers
Sinds de invoering van de maatregelen van het kabinet om de door de coronacrisis getroffen ondernemers te helpen, hebben ruim 185 duizend ondernemers uitstel van betaling van belastingen gekregen. Het totaalbedrag waarvoor belastinguitstel is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro.

Bij steun overheid moeten bedrijven onwenselijke belastingconstructies afbouwen
Bedrijven met onwenselijke belastingconstructies kunnen alleen individuele steun aanvragen bij de overheid als zij voldoen aan twee fiscale voorwaarden op het gebied van vestigingsplaats en transacties.

Thuiswerken tijdens de coronacrisis fiscaal gunstig faciliteren
Het kabinet heeft werkgevers opgeroepen om in verband met de uitbraak van het coronavirus hun werknemers zoveel als mogelijk thuis te laten werken. Op welke manieren kunnen werkgevers hun thuiswerkende werknemers fiscaal gunstig faciliteren?
(Bron: BDO)

Aanvragen verlenging bijzonder uitstel van betaling kan online vanaf 29 juni (update)
Hebt u in maart bijzonder uitstel van betaling gevraagd vanwege de coronacrisis? Dan loopt dat uitstel binnenkort af. Wij verwachten dat 29 juni 2020 een online formulier beschikbaar is waarmee u verlenging van het uitstel kunt aanvragen.
(Bron: Belastingdienst)

Dossier Coronavirus geactualiseerd met fiscale besluiten
Donderdag zijn twee herziene beleidsbesluiten verschenen met de datum 16 juni 2020, te weten het besluit fiscale maatregelen in verband met de coronacrisis en het besluit verlenging betaalpauze eigenwoningschuld. Beide besluiten zijn volledig verwerkt in het Dossier Coronavirus.
(Bron: TaxLive)

Btw

Beantwoording kamervragen over uitstel EU btw-regels e-commerce
In antwoorden op kamervragen over het voorgenomen uitstel van het EU btw-pakket voor e-commerce en geeft de staatssecretaris aan dat Nederland gebaat is bij uitstel.
(Bron: PwC)

Fiscale aandachtspunten bij beëindiging van een onderneming; let op de btw
Elke onderneming kent een begin en een einde. Vaak speelt de vraag of na beëindiging van ondernemingsactiviteiten nog als btw-ondernemer wordt gehandeld? Als dat het geval is, kan de btw op gemaakte kosten nog in aftrek worden gebracht.
(Bron: BDO)

HvJ: Compensatie aan provider bij voortijdige beëindiging telecomcontract is btw belast
Bedragen die de consument worden berekend bij voortijdige beëindiging van een lopend telecomcontract zijn mogelijk belast met btw.
(Bron: PwC)

eHerkenning

Compensatieregeling kosten eHerkenning
Doet u aangifte via Mijn Belastingdienst Zakelijk, het nieuwe portaal voor ondernemers? Dan hebt u DigiD of eHerkenning nodig om in te loggen. eHerkenning is niet gratis. Daarom komt er een compensatieregeling.
(Bron: Belastingdienst)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.